Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Отпадането на ДДС за хляба обсъдиха Корнелия Нинова и Съюзът на хлебарите

от БНТ
15:33, 09.05.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
отпадането ддс хляба обсъдиха корнелия нинова съюзът хлебарите
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева, за да обсъдят поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия, съобщават от министерството на икономиката и индустрията.

По време на разговора са били предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите са били категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората, посочват от ведомството.

Министърът на икономиката и индустрията е изтъкнала, че подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи и е изразила подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба.

По време на разговорите Мариана Кукушева е уверила, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и е призовала държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя е прогнозирала, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.

Според нея премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

Мариана Кукушева е подчертала, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците отпреди доста време.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов откри нов футболен терен в Кюстендил
Борислав Михайлов откри нов футболен терен в Кюстендил
Наоми Осака пропуска турнира в Рим
Наоми Осака пропуска турнира в Рим