НОВИНИ

Отпадат облекченията за влизане на граждани на скандинавските държави в Швеция

отпадат облекченията влизане граждани скандинавските държави швеция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:32, 16.12.2021
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

Швеция прекратява облекченията, с които се ползваха гражданите на съседните държави при влизане в страната, съобщиха властите в Стокхолм.

От 21 декември за жителите на Норвегия, Финландия, Дания и Исландия вече няма да има изключение и те ще трябва да показват ваксинационните си паспорти за влизане в страната, съобщи "Гардиън".

Шведският министър по социалните въпроси Лена Халенгрен насърчи всички пътуващи да се тестват за коронавирус при влизане поради "влошаване" на общественото здравеопазване. "Разпространението на инфекцията се увеличава рязко. Новият вариант на вируса Омикрон затруднява прогнозирането на разпространението на инфекцията в бъдеще", каза тя.

Досега шведското правителство не е прибягнало до блокиране или закриване на бизнеса по време на пандемията, като вместо това властите наблягат на индивидуалната отговорност.

Халенгрен заяви, че е приемливо хората, които са напълно ваксинирани и здрави, да празнуват Коледа с приятели и роднини, но ги предупреди да бъдат готови да отменят празнуването, ако се появят симптоми. Тя призова шведите да "изберат по-малко парти" за посрещане на Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър освободи от длъжност управителя на БДЖ
Транспортният министър освободи от длъжност управителя на БДЖ
Победи за българските боксьори на старта на "Златна ръкавица" в Сърбия
Победи за българските боксьори на старта на "Златна ръкавица" в Сърбия