НОВИНИ

Отпускат 56 милиона лева на животновъди и земеделци с кредити

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 29.08.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Отпускат 56 милиона лева на животновъди и земеделци с кредити. Помощта идва от правителството след одобрена нотификация от Европейската комисия. Със средствата ще бъдат подпомогнати стопани, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19.

Субсидията ще подпомогне животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, както и картофопроизводители. Джамал Мехрем има над 170 овце във ферма край гоцеделчевското село Буково. Разказа ни, че помощта идва точно навреме, защото пандемията от COVID-19 се отразила доста негативно на всички стопанства.

"И с пазари се стесниха малко нещата, народа по-малко купува, не е като ония години. Решиха един проблем, който вече 12 години го влачим, като камък ни тежеше тука, защото винаги стадата ни бяха обречени и реално ние спасихме хляба си, защото ако се беше стигнало до изискуемост много от стопанствата биха се развалили в държавата", споделя животновъдът Джамал Мехрем.

Съобразно разпоредбите сумата, която може да получи един бенефициент, не може да надвишава 100 хиляди евро.

"Два са моите кредити, около 20 хиляди лева са някъде с лихвите. Още не са излезли изискванията, но след като ДФЗ опоменат какво ще е необходимо като документация естествено, че ще кандидатстваме", разкри животновъдът Джамал Мехрем.

Заедно с тази помощ, ще се осигурят още 26 млн. лева, които ще бъдат отпуснати под формата на de minimis отново за животновъдите. Субсидията ще получат собственици на животни, които търпят загуби заради сушата.

До 2-ри септември ще се приемат и заявления по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лоза. Помощта ще е в размер на над 19 млн. лв.

Все още се обмисля възможност за подкрепа и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: От 7 септември граничния пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за товарен транспорт
МВнР: От 7 септември граничния пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за товарен транспорт
Улични сблъсъци в Малмьо след изгаряне на Корана
Улични сблъсъци в Малмьо след изгаряне на Корана