НОВИНИ

Разследват случая с болните от COVID-19 в дома в Джурково

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:57, 29.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

кръжната прокуратура в Пловдив започна проверка в Дома за хора с увреждания в село Джурково заради установените там случаи на коронавирус. До момента 16 от живеещите в дома са с положителни проби за заболяването, както и петима от персонала на социалната институция. Проверката е по разпореждане на Главния прокурор.

Проверката, която е разпоредена от главния прокурор, по която Окръжната прокуратура се самосезира е във връзка с журналистически публикации за разрастване на огнище от заболели от COVID-19 в Дома за хора с умствено изоставане в село Джурково.

Още снощи БНТ съобщи за множеството случаи на коронавирус сред потребителите на услугата и персонала на дома. Първите три случая са на жени от дома, които след установяване на положителните проби за коронавирус бяха настанени в сряда в Инфекциозната клиника в Пловдив и са в задоволително общо състояние.

Останалите 18, сред които са потребители и персонал от дома, в момента са изолирани там под карантина, без клинична симптоматика.

Проверката, разпоредена от прокуратурата, ще бъде извършена от Икономическа полиция и Регионалната здравна инспекция.

В следващите дни ще се установява спазвани ли са били протовоепидемичните мерки в дома в Джурково, какъв е пропускателният режим в институцията и извършвани ли са проверки от здравните служби.

Ще се изяснява и по какъв начин е било проведено епидемиологичното проучване в дома за хора с умствена изостаналост. Според директора на социалната институция са взети всички необходими предпазни мерки срещу разпространението на COVID-19.

Анна Адамова - директор на дома в село Джурково: За мен са били достатъчни. Всичко, което е било по указание, което е било в заповедите, сме го спазили. - Имало ли е специален режим, госпожо Адамова, пропускани ли са посетители, по какъв начин?- Не, в никакъв случай, в никакъв случай. Нямаме посетител, който да е влизал в дома. Не съм притеснена за проверката. Притеснена съм от ситуацията, която се случва.

Живеещите в дома, които са диагностицирани с коронавирус, са изолирани на отделен етаж и са без клинична симптоматика, съобщиха от областната управа в Пловдив.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Радвам се, че самият персонал доброволно поиска да бъде карантиниран в дома, така че към настоящия момент нямаме проблем с персонала, който да се грижи както за тези, които са с положителен COVID, така и за тези, които са отрицателни.

Ако състоянието на жителите на дома и персонала, които са с положителни проби се влоши, те ще бъдат приети за лечение в болницата в Асеновград. За момента социалната институция е снабдена с всички необходими облекла и дезинфектанти. Тепърва ще се изяснява и откъде е дошла заразата в социалната институция. Очаква се резултатите от проверката, разпоредена от прокуратурата да станат ясни до две седмици.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамилтън с най-добро време преди квалификациите в Белгия
Хамилтън с най-добро време преди квалификациите в Белгия
Две малки деца изгоряха във вила край Шумен
Две малки деца изгоряха във вила край Шумен