НОВИНИ

В Поморие добиват "Бяло злато" от незапомнени времена

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 29.08.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Музей в Поморие грижливо съхранява прастара традиция за добив на сол. Там посетителите могат да видят как се извлича "бялото злато". Любопитството на малки и големи събуждат експозиционна зала с фотографии, различни инструменти и уреди, както и цели 20 дка действащи солници.

Музеят е разположен на самия бряг на соленото Поморийско езеро, а до днес солниците му добиват безценните кристали по същия начин, по който това е ставало и в древността. Потопени в автентичната атмосфера на миналото, солари разказват подробно за тънкостите на занаята.

Илия Кусев, солар: Водата от езерото, чрез канала в дъното, се подвежда към тези големи водни басейни, наричани "тигани" или "изпарители". От 7 до 15 дни във водата кристализира солта.

Георги Панделив, солар: Затваряме солниците и трябва да стане около 21 градуса. След като се изпари водата, започваме лека полека да ги събираме.

Според редица исторически изследователи солниците в Поморие са от 5-ти век пр. Хр., а многовековният опит за добив на сол се предава от бащи на синове.

Натриев хлорид или просто сол, има във всяко домакинство. Освен за хранителен продукт обаче, тя има и лечебни свойства.

Елена Йорданова, уредник на Музей на солта-Поморие: Във водата се поставя една кафена лъжичка сол - чиста, натурална и хлебна сода. Бурканчето се изварява и стават идеални капки за нос.

Музеят на солта в Поморие пази и 100-годишна колекция от фотографии и автентични съоръжения, проследяващи развитието на солодобива в района.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети национален събор на радиоуправляеми авиомодели в Доброглед
Трети национален събор на радиоуправляеми авиомодели в Доброглед
Опасно горещо време през почивните дни и риск от пожари
Опасно горещо време през почивните дни и риск от пожари