НОВИНИ

18 нови случаи на коронавирус в социалния дом в село Джурково

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 28.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Нови случаи на коронавирус в социалния дом в село Джурково, община Лъки. Още вчера стана ясно, че трима от настанените там пациенти са дали положителни проби за COVID-19. Те са настанени за лечение в инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Станаха ясни резултатите от взетите вчера 58 проби от всички, които се намират в социалния дом в Джурково - персонал и потребители.

18 са новите случаи, 13 на домуващи и 5 на персонал, в това число - една медицинска сестра. Една е съмнителна и ще бъде повторена. Така общо с COVID-19 са 16 домуващи.

Още след първите случаи са предприети всички необходими дейности според установения протокол - направена е дезинфекция на всички помещения, а контактните са карантинирани в дома. Достъпът до тях е ограничен. Екип на БНТ разговаря с директорката по телефона, както и с областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

В Дома за хора с умствени и физически увреждания в село Джурково са настанени 40 души, за които в момента се грижат един лекар, четири медицински сестри и помощен персонал. Всички, които са били на работа в деня на първите случаи, са под карантина в сградата, включително и директорката. Всички се чувстват добре и нямат изявени симптоми.

Ани Адамова - директор на социалния дом в Джурково: Всички са здрави, вънка на двора са, разхождат се и към момента никой от персонала няма симптоми. Няма симптоми, всички са налице, даже имаме хора, които не са били контактни, тъй като са били в отпуска и в болнични.

Създадена е организация в сградата на различни етажи да бъдат разделени здравите от инфектираните с коронавирус, каза за БНТ кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Още вчера на място в дома беше направена проверка и от областния кризисен щаб на Пловдив.

Дани Каназирева - областен управител: В дома има три етажа с два отделни входа, така че изолацията е възможна. Отделно от това имаме достатъчно персонал, заредени са с дезинфектанти и предпазни облекла. От болницата в Асеновград поеха ангажимента при нужда от хоспитализация да ги приемат.

Персоналът на дома е от село Джурково, както и от град Лъки. На този етап няма да се взимат допълнителни противоепидемични мерки в двете населени места. Състоянието на настанените пациентите, които се лекуват от няколко дни в Пловдив, е добро, без влошени показатели.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкомати по Черноморието удържат такса до 15% от изтеглената сума
Банкомати по Черноморието удържат такса до 15% от изтеглената сума
Необходима е политика за връщане на българските туристи по морските ни курорти
Необходима е политика за връщане на българските туристи по морските ни курорти