НОВИНИ

"Зелени Балкани" трябва да напуснат посетителския център на Поморийското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 28.08.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

"Зелени Балкани" вече няма да стопанисват посетителския център на Поморийското езеро. Въпреки че преди години те сами го изградиха, сега трябва да го напуснат. Причината е, че договорът им не е подновен.

Така от 1 октомври Община Поморие ще бъде стопанин на обекта. В същото време желанието на неправителствената организация е еднолично да управляват този природен ресурс.

През 2009 г. община Поморие сключва договор със Световната банка и "Зелени Балкани". Според него природозащитната организация има задача да опазва видовото разнообразие в Поморийското езеро.

По договор, гласуван от местния общински съвет, НПО "Зелени Балкани" има право да стопанисва сградата за срок от 10 години. След това тя остава собственост на Общината.

Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: Настоящият договор е с ясна дата - сключва се за срок до 20 август 2020 г. Никъде няма последващи действия след изтичане срока на договора. И на каква база да дадем директно на "Зелени Балкани" тази сграда.

Природозащитниците обаче не искат договорът да бъде прекратен. Според тях община Поморие няма да бъде добър стопанин.

Елена Стоева, НПО "Зелени Балкани": Общината предвиждаше застрояване на част от защитената зона, докато "Зелени Балкани" и голяма част от гражданското общество гледат на обекта като такъв от международно значение по отношение на биоразнообразието.

Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: Ние сме кандидатствали по проект, за който сме одобрени за запазване на Поморийското езеро, като отвеждаме сладките води плюс цялостно видеонаблюдение, за да не допуснем замърсяване.

Проектът, който предстои да реализира община Поморие, е одобрен от екоминистерството. Благодарение на него ще се намали солеността в езерото, която влияе зле на качеството на лечебната кал.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново развитие по случая с камиона-ковчег от Есекс
Ново развитие по случая с камиона-ковчег от Есекс
Външните министри от ЕС подкрепиха санкции срещу близки до режима на Лукашенко
Външните министри от ЕС подкрепиха санкции срещу близки до режима на Лукашенко