НОВИНИ

90 населени места в област Търговище са на воден режим

bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 28.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

90 населени места в област Търговище са с режим на водата. Проблемът в района е от години и се задълбочава. Най-много хора са засегнати в община Омуртаг, където авариите във водопреносната мрежа са всекидневие.

Над 8000 души в Омуртаг живеят с целогодишен режим на водата.

"От 50 години все е така. Пълним шишета, бутилки и така", споделя Стойчо Тончев. "То няма вече вода. Сега през вечер пускат", допълва и Тодор Киров.

Инж. Танер Исмаилов, ръководител на район Омуртаг във „ВиК“-Търговище: Основният проблем е амортизираната водопроводна мрежа в града. Загубите са от 75 до 80%.

От община Омуртаг съобщиха, че вече има изработен проект на стойност 13 млн. лв., който включва поетапна и цялостна реконструкция на водопроводната мрежа. "Някъде около 48 км", пояснява кметът на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов.

За финансирането му се търси и помощ от държавата, тъй като с него се очаква да се подобри водоснабдяването в още няколко населени места.

Митко Стайков, областен управител на област Търговище: Водата, която ще икономисаме с реализиране на проекта, ще може да се пренасочи за другите населени места – около 10, за да решим и техния проблем с водоподаването.

А заради липсата на дъждове са пресъхнали и някои от водоизточниците в района. Така редица села в област Търговище са останали с пресъхнали чешми и се налага да се обслужват с водоноски.

Областният управител Митко Стайков е препоръчал на по-големите предприятия и земеделски производители в региона да търсят възможности за сондажи от собствени водоизточници, за да се икономиса вода за питейно-битови нужди.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо български работодател изгони работниците си от Украйна?
Защо български работодател изгони работниците си от Украйна?
Жена пострада при катастрофа между лек автомобил и ТИР на АМ "Тракия"
Жена пострада при катастрофа между лек автомобил и ТИР на АМ "Тракия"