НОВИНИ

Масирана акция в Дупница заради изчезването на Янек Миланов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:04, 28.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Дупница осъмна под полицейска блокада и с масирана акция по издирването на Янек Миланов 29 дни след изчезването на мъжа. МВР и разследващите са набелязали територия от 120 кв.км, в които търсят Миланов. Заради бездействие е започнала вътрешна проверка в местното Районно полицейско управление. Главният прокурор беше категоричен, че няма да допусне връщането на т.нар. "мутренски времена".

По-рано днес Районният съд в Дупница остави под домашен арест Васил Капланов - мъжът, с когото се твърди, че е последната среща на изчезналия Янек Миланов.

Анализ на събраните до момента данни за движението на Васил Капланов от вечерта на 31 юли до задържането му, свидетелски показания и данни за района, в който е изключен телефона на Янек Миланов са очертали територия от 120 кв.км, които разследващите ще проверят сантиметър по сантиметър.

Иван Гешев, главен прокурор: На място са екипи от сектора на противодействие на тежките престъпления и убийствата на главна дирекция "Национална полиция", има доста сериозна организация от цялата страна, работи се включително и по претърсване на определени помещения и обекти, които са набелязани.

Вече е претърсена базата, която Васил Капланов ползва за бизнеса си с горива. Изследван е внимателно и автомобила, в който според свидетели Янек Миланов се е качил на 31 юли при срещата си с Каплата. Проверени са записи от охранителни камери.

Разследващите разполагат и с маршрут на придвижване. По тази причина и един от най-сериозно проверяваните райони е между Дупница и Сапарева баня, където в претърсването са включени и следови кучета.

Съседи на Янек Миланов разказаха, че през последните две години е имало чести посегателства срещу неговия автомобил и дома му в града.

"Имаше рязане на гуми на колата му, беше драскана цялата, ауспухът му запълваха с пяна, беше стреляно по прозорците, бяха хвърляни камъни. Всякакви такива дейности, които можеха да го изкарат извън равновесие, и явно да му повлияят психически, да го тормозят", разказа съседка на изчезналия мъж.

"Точно над моята спалня има забит огромен камък. Зимата ни праща снимки, когато му бяха стреляли апартамента с въздушна пушка, имаше дупки, цялото стъкло беше надупчено. Ние му казвахме да подаде жалба в полицията. Това ни беше последният разговор", сподели друга съседка на Янек Миланов.

Според приятели и близки на Янек първата седмица след изчезването му полицията в Дупница е бездействала и така било загубено ценно време.

Николай Хаджиев, и.д. директор на Главна дирекция "Национална полиция": Извършва се такава проверка, работи се по всички направления. Мога да ви уверя, че е включен целият ресурс.

На въпрос как си обяснява страха на хората в Дупница от приближени на братя Галеви, които са работили за тях, Хаджиев отговори: "Не виждам връзка във въпроса, който ме питате в момента".

Иван Гешев, главен прокурор: Аз съм се ангажирал, поех ангажимент и към брата на изчезналия. С колегите от МВР предстои доста сериозна работа по ситуацията в град Дупница. Това не е краят, а по-скоро началото. Ще направим всичко възможно с колегите от МВР да не се връщат т.нар. "мутренски времена". И ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере, че не сме по трудния начин.

Издирването на Янек Миланов ще продължи и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава за ареста на Васил Капланов, заподозрян за изчезването на Янек от Дупница
Съдът решава за ареста на Васил Капланов, заподозрян за изчезването на Янек от Дупница
Близо 72 млн. лв. са изплатени на микро- и малки предприятия заради COVID-19
Близо 72 млн. лв. са изплатени на микро- и малки предприятия заради COVID-19