НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Няма основание за притеснение за старта на учебната година в контекста на COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:22, 28.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Здраве

Няма основание за притеснение за старта на учебната година в контекста на COVID-19, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Според него рисковете за децата са малки - те по-скоро пренасят заразата вкъщи.

Списъкът с хронични заболявания, който е част от мерките за влизане в клас на учениците, е добра първа стъпка, но има нужда да се прецизира според д-р Симидчиев. Като пример той посочи заболяването диабет, което не е включено в списъка.

"Това, което ми направи впечатление в медицинската част, е, първо - заболяванията, които са изредени там са само за децата, а нямаме елемент да мислим за преподавателите и другите служители, които са по-възрастни", каза д-р Симидчиев.

Сред мерките, които лекарят препоръчва, за да се намали риска от разпространение на заразата, е често проветряване на класните стаи и носене на маски вътре в тях. Особено внимание трябва да се обърне на физкултурните салони.

"Играенето вътре води до вдигане на много прах, този прах може да стане носител на заразата, затова добрият вариант да се използват технически средства за пречистване", каза пулмологът.

И следващата година ще премине под знака на коронавируса според д-р Симидчиев. Той е съгласен с прогнозата, че едва към края на 2021 г. може да говорим за край на пандемията.

"Не е най-оптимистичната, но е реалистична и ако ние свикнем да живеем в новата реалност с елементарните мерки, които сега може да правим, мисля, че няма да има проблем", заяви Симидчиев.

Той смята и че не по-рано от средата на следващата година ще има ваксина срещу COVID-19.

"Трябва да има достатъчно време да се направят прoучванията за безопасността на тези кандидати, които са вече близко и са доказали своята ефикасност", каза д-р Симидчиев.

Ако продължим да спазвамe противоепидемичните мерки, според него, ще има намаление и при вирусните заболявания през есента и зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира на 1/4 финал в Познан
Димитър Кузманов се класира на 1/4 финал в Познан
Пол Погба е заразен с коронавирус
Пол Погба е заразен с коронавирус