Емил Димитров: Тази година можем да изчистим 1 000-1 200 тона пестициди

от БНТ
09:01, 28.08.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Екология

В Старозагорска област стартираха дейностите за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Миналата година 3 700 тона се изчистени по швейцарската програма. Тази година можем 1000 - 1200 тона. Там са от 60-те години пестициди, вие искате за 6 месеца мандат всичко да свършим", каза в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Министър Димитров обясни, че не е възможно да бъдат изчистени бързо, защото процедурата е скъпа и бавна. Но не отрече, че пестицидите са изключително опасни.

"Ние бързаме да ги махнем, затова Върховната административна прокуратура разпореди тези, които са в най-голяма опасност, които могат да застрашат. Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми", каза Димитров.

"Само една от фирмите, които имат право да обезвреждат такива опасни отпадъци, са се съгласили да го направят. Но те на място отварят всичко, окачествяват, за да знаят какво ще се изгаря в техния инсенератор, защото и те си имат екологични норми", каза министърът на околната среда.

Поне до някъде е решен проблемът с другите опасни отпадъци - тези, които се оказаха под магистрала Струма и предизвикаха пожар.

"Шест месеца водихме преговори с една от фирмите, които ги генерират - сключихме договор и от следващия месец започва да се чисти", каза Димитров.

Министърът, коментира и един от най-наболелите проблеми напоследък - безводието, което заплашва все повече градове в България. "За Перник е решен засега, защото язовир "Студена" е пълен. В бъдеще обаче нещата не са обнадеждаващи".

"Сега септември изтича разрешението за водопровода от София. Ако Перник прави ремонт и се наложи да се захрани от София - по кой водопровод като този няма да има право да го ползва", каза Димитров.

Министърът заплаши, че министерството няма да подпише разрешение за ползване без изрядни документ и обвини града, че не си плаща сметките

Емил Димитров - министър на околната среда и водите
"Перник години наред ползва водата и не си плаща сметките. Прави 300 000 - разсрочат, прави 300 000 - разсрочат - в момента имат 1 млн. задължения", заяви министърът на околната среда.

Колкото до оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов - министър Димитров беше лаконичен - той е направил това, което се иска от него. А като представител от квотата на ВМРО каза, че е възможно да не приемат оставката му, защото няма мотиви.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Милен Керемедчиев за българската следа в случая "Навални"
Милен Керемедчиев за българската следа в случая "Навални"
Какво налага увеличаване цената на газа?
Какво налага увеличаване цената на газа?