НОВИНИ

Над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив в Старозагорско. Френски екип започна обезвреждането им

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 27.08.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

В Старозагорска област стартираха дейностите за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам. главният прокурор Десислава Пиронева провериха днес складове в землището на чирпанското село Яворово. Складовете са оценени като едни от най-рисковите.

Препаратите в Яворово са около 3 тона и са натрупани през 80-те години на миналия век в някогашните ТКЗС-та и селскостопански постройки. Складовете, в които досега са били съхранявани пестицидите, са разрушени и част от тях са на открито, при дъжд тече вода върху тях и препаратите попиват в почвата.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Това всичко са опасни вещества. Виждате има арсен, има живак. Това са трайни вещества, които с времето не стават по-малко опасни, особено когато вали дъжд, вода минава, тя отива във водоизточник. Може да е питеен, може да е и общ - река. При всички случаи нямат място така под слънцето свободно да стоят и под дъжда.

Днес в Яворово пристигна френски екип, който изследва препаратите за растителна защита и започна обезвреждането им, тъй като са опасни за здравето на хората.

"От подпочвените води отиват или на повърхностни водоизточници, където животните пият вода, или отиват в растенията, които животните пасат. Всичко, което след това консумирате като плодове, зеленчуци или всичко, което използвате като животински продукти, което е замърсено с тези пестициди, завършва в човешкото тяло", коментира Томас Вандербюрг.

Предстои транспортирането им във Франция за унищожаване в инсенератор.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Тук само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме, нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен. Напротив всичките усилия са това, което до момента е открито, да бъде събрано, обезвредено и транспортирано в чужбина.

Проверката е по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

Десислава Пиронева - зам. главен прокурор: Във всички случаи, ако в рамките на нашата работа констатираме данни за извършено престъпление, ние ще сезираме съответната компетентна прокуратура. Работата на ВАП в конкретния случай е да се постигне отпадане на тази опасност.

Освен двата склада в Чирпанско на територията на област Стара Загора е установен още един - край село Елхово, община Мъглиж. В близките дни ще стартира обезвреждането на препаратите там.

Автор: Десислава Петкова/Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с хепатит - по-защитени от Covid-19
Пациенти с хепатит - по-защитени от Covid-19
Председателят на ЦИК подава оставка заради неяснотите около организацията на машинното гласуване
Председателят на ЦИК подава оставка заради неяснотите около организацията на машинното гласуване