НОВИНИ

Гешев: Планирано е претърсване на 120 кв. км с оглед издирването на Янек Миланов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:07, 28.08.2020
Чете се за: 01:47 мин.
Криминално

Мащабна операция по издирването на Янек Миланов започна в Дупница и района. Задържаният Васил Капланов засега остава в ареста по обвинение по друго досъдебно производство - за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

Около Дупница се претърсва територия от 120 кв. км. В момента една от най-активните точки, по които работят разследващите, е между Дупница и Сепарева баня. Има дори екипи с лопати, които са готови при необходимост да започнат да копаят в издирване на изчезналия на 31-и юли Янек Миланов. Причината е анализ на събраните до момента данни, които водят до извод на разследващите, че в този район може да е укрит самият Янек и да е държан някъде заключен в помещение.

След задържането на Капланов той не е съдействал на разследващите по това случая с изчезналия мъж.

"Анализът е направен, не смятам да коментирам защо се претърсват точно тези 120 км и тази площ. На място са екипи от сектора на противодействие на тежките престъпления и убийствата на главна дирекция национална полиция, има доста сериозна организация, от цялата страна е направена, работи се включително и по претърсване на определени помещения и обекти, които са набелязани, включително паралелно започва специализирана полицейска операция на територията на цяла Дупница", каза главният прокурор Иван Гешев.

Съседите на Янек казват, че Капланов е посягал на имуществото на Янек Миланов в продължение на година и половина или две. Днес това стана повод да бъде претърсена една база на Капланов, в която той се е занимавал със своя бизнес, а именно да продава нафта.

"Имаше рязане на гуми на колата му, беше драскана цялата, ауспуха му запълваха с пяна, беше стреляно по прозорците, бяха хвърляни камъни, просто всякакви такива дейности, които можеха да го изкарат извън равновесие, и явно да му повлияят психически, да го тормозят", каза съседка на Янек.

БНТ: Имало ли е атаки над апартамента, в който живее?

"Точно над моята спалня има забит огромен камък, зимата ни праща снимки, когато му бяха стреляли апартамента с въздушна пушка, имаше ето такива дупки цялото стъкло беше надупчено. Ние му казвахме подай жалба в полицията, това ни беше последният разговор, в петък, когато изчезна, си обзавеждаше хола, въобще готвеше се за една нормална ваканция", разказа друга съседка.

Това, което до момента се прави анализ е, че в много от случаите полицията е въздействала, също така се смята, че в първата седмица на изчезването на Янек са забавени действията по неговото издирване и въобще действията на полицията. Това пък стана ясно, че е причина да се проверява местната полиция в Дупница.

БНТ: Ще извършите ли проверка на дейността на районното управление в Дупница, как са реагирали в началото по твърденията на братя на Янек, че полицията е...

Извършва се включително и такава проверка, работи се по различни направления и мога да ви уверя, че е включен целият ресурс, каза Николай Хаджиев, и.д. директор на ГД "Национална полиция".

Днес в 14 ч. в Районния съд в Дупница ще се разглежда искането на прокуратурата за постоянен арест на Капланов. Той е обвиняем по друго досъдебно производство.

Главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър: "Ще направим всичко възможно да възпрепятстваме възстановяването на времената, в които доминираше организираната престъпност и чувството за безнаказаност. Живеем в правова държава, част от европейското семейство и няма път назад."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, пристигащи в Дания, няма да бъдат под карантина
Българите, пристигащи в Дания, няма да бъдат под карантина
Победа и загуба за българските футболисти Ангел Лясков и Камен Хаджиев в квалификациите на Лига Европа
Победа и загуба за българските футболисти Ангел Лясков и Камен Хаджиев в квалификациите на Лига Европа