НОВИНИ

Заградиха 19 дка от Ботаническата градина във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 28.08.2020 (обновена)
7128
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Ограда и охранители вече втори ден спират достъпа на служители от Университетската ботаническа градина във Варна до част от имота. Оградени са 19 декара, където се намират оранжерии, разсадници със защитени видове, торове и инвентар. Причината - пореден опит на частни лица да влязат във владение в апетитния имот.

Ситуацията е необяснима за собственика - Софийския университет "Свети Климент Охридски", защото през 2004 г. същите частни лица са се опитали да влязат във владение на същия имот. Още тогава Софийският университет е спечелил делото във Варненския окръжен съд. Решението е било окончателно.

Сега обаче се опитват да влязат във владение не собствениците, а техен кредитор, пак чрез съдия изпълнител. И докато ситуацията се изясни, стотици растения, някои от които от защитени видове може да загинат.

Мрежите и охраната се появяват след края на работното време на Екопарка на 26 август. Никой от служителите не е уведомен.

Огнян Илиев, зам.-директор на Университетски ботанически градини: Колега ми се обади, тъй като съседи му се обадили, че има навлизане в Ботаническата градина.

Имотът е важен за парка, защото тук се намират оранжерии и разсадник за защитени видове, които имат нужда от ежедневни грижи.

Огнян Илиев, зам.-директор на Университетски ботанически градини: Всички цветя, които в момента са експонирани в градината, са отгледани в тази оранжерия. Вътре има инвентар, градинска техника, инструменти, парокотелна инсталация.

Въпреки това частните лица поставят ограда и охрана в спорния имот. Те вече са правили опит да влязат във владение през 2004 г.

Огнян Илиев, зам.-директор на Университетски ботанически градини: Притежават нотариален акт за собственост на основание Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който е издаден 3 години след като е издаден акта за публична държавна собственост на СУ.

При предишния опит за завземане на парцела Софийският университет завежда дело, което печели. Сега отново има внесена жалба, която прокуратурата разглежда.

От Варненската районна прокуратура заявиха, че информация по случая днес няма да има.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха от длъжност пловдивския лекар, обвинен в схема с болнични
Отстраниха от длъжност пловдивския лекар, обвинен в схема с болнични
Съдът решава за ареста на Васил Капланов, заподозрян за изчезването на Янек от Дупница
Съдът решава за ареста на Васил Капланов, заподозрян за изчезването на Янек от Дупница