НОВИНИ

Отрицателни са пробите за чума по дребни преживни животни у нас

Отрицателни са пробите за чума по дребни преживни животни у нас
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 07.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от 900 животни са отрицателни. Същите са взети след заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Светлозар Патарински, като проби се изследват при движение на животни от един животновъден обект в друг.

Мярката е част от предприетите действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните за недопускане навлизането на болестта заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция.

Агенцията по храните осъществява ежегодно мониторинг за чума по дребните преживни животни. Съгласно "Програмата за надзор на някои трансгранични болести по животните", официалните ветеринарни лекари извършват ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области.

На база оценка на риска са определени животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни, посочват в съобщение от Агенцията. От тях се вземат проби за серологично изследване за шап и чума. Последното пробовземане е било през юли 2024 г., като всички взети проби са отрицателни.

От началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 000 дребни преживни животни. Над 2000 са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и горещо време днес
Слънчево и горещо време днес
Тихомир Иванов е на финал в скока на височина на Игрите в Париж
Тихомир Иванов е на финал в скока на височина на Игрите в Париж