НОВИНИ

Забраняват временно животновъдни изложби и пазари заради чумата в Румъния и Гърция

забраняват временно животновъдни изложби пазари дребни животни
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 01.08.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на територията на България.

След проведена среща между ръководството на Министерството на земеделието и храните, Агенцията за безопасност на храните и представители на животновъдните асоциации, се взе решение за въвеждането на временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и пазари за дребни преживни животни в страната.

Мярката е в допълнение към вече предприетите действия от страната на Агенцията, сред които засилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предназначени за доотглеждане или незабавно клане, с произход от засегнатите държави; извършване на клинични прегледи и вземане на проби за изследване за наличие на вируса при животните за доотглеждане; засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

На заседанията на сформираните областни и общински епизоотични комисии ще се анализира актуалната епизоотична обстановка и необходимостта от предприемане на нови мерки за предотвратяване на проникването на заболяването в съответните райони на страната.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби.

Пълния текст на заповедта е достъпен на интернет страницата на БАБХ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 млн. лева загуби в болница "Лозенец" отчете здравният министър
100 млн. лева загуби в болница "Лозенец" отчете здравният министър
Безработицата в ЕС запазва нивото си от юни, в България остава 4,5%
Безработицата в ЕС запазва нивото си от юни, в България остава 4,5%