НОВИНИ

Оттегля ли се Роман Абрамович от Челси?

абрамович осъди писателка клевета купил челси нареждане путин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:15, 27.02.2022
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

В събота вечерта собственикът на Челси Роман Абрамович публикува официално изявление, в което обяви, че е прехвърлил управлението на "сините" на благотворителната фондация на клуба.

Благотворителната фондация "Челси" се оглавява от председателя на борда на клуба Брус Бък. Сред другите попечители са мениджърът на женския отбор Ема Хейс, Пиара Кук, Пол Рамос, Джон Дивайн и председателят на Британската олимпийска асоциация и бившият спортен министър Хю Робъртсън.

"По време на почти 20-годишния си период като собственик на Челси винаги съм виждал ролята си на пазител на клуба, чиято роля е да правя всичко по силите си клубът да бъде възможно най-успешен, да градим бъдеще заедно, както и да играем положителна роля в обществото. Винаги приоритет ми е било добруването на клуба. И оставам отдаден на тези ценности. Затова днес предавам напътствията и грижите за Челси в ръцете на хората, управляващи Благотворителната фондация на Челси. Смятам, че това са хората, които най-добре ще се грижат за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете", пише в краткото си обръщение 55-годишният бизнесмен.

През последните няколко дни Абрамович беше обект на особено внимание в Англия заради ситуацията в Украйна. В четвъртък членът на британския парламент от лейбъристката партия Крис Брайънт направи предложение да се конфискува имуществото на Абрамович и да му забрани да притежава Челси. И в петък треньорът на тима Томас Тухел каза, че има "твърде много неясноти около ситуацията в нашия клуб".

През 2018 г. Абрамович оттегли заявлението си за нова британска виза за инвеститори сред влошаващите се отношения между Обединеното кралство и Русия. През ноември 2021 г. той посети домакински мач на Челси на стадион "Стамфорд Бридж" за първи път от три години насам.

Изявлението на Абрамович дойде два дни преди финала на Купата на Лигата, в който "сините" ще играят с Ливърпул, и изглежда е имал за цел да успокои ситуацията.

След излизането на прессъобщението мнозина решиха, че Абрамович напуска Челси и вече не е собственик на клуба, но формулировката, използвана в изявлението, не казва това. Изразът "Предавам напътствията и грижите" оставя много възможности за интерпретиране, анализира "Спорт-Експрес".

Що се касае до футболни въпроси като трансфери, удължаване на договора и т.н., според британски медии "Би Би Си", "Гардиън" и "Телеграф", те ще продължат да се обработват от директора на Челси Марина Грановская и техническия директор Петр Чех.

Абрамович придоби Челси през лятото на 2003 г. за 140 милиона паунда, изплаща дълговете на лондончани и през последните почти 20 години прави "сините" с един от най-успешните клубове в Англия и Европа.

След покупката от руския бизнесмен, отборът пет пъти става шампион на Англия, печели пет Купи на страната, три Купи на Лигата и два успеха в Къмюнити Шийлд. Челси печели Шампионската лига и Лига Европа два пъти, като триумфира в Суперкупата на УЕФА и Световна клубна купа. Тоест всички възможни трофеи, които се играеха през този период от време. Лондончани събраха пълна колекция от трофеи под собствеността на Абрамович.

Успехът за Челси дойде много бързо - вече във втория сезон под ръководството на Абрамович "сините" спечелиха шампионата на Англия, под ръководството на Жозе Моуриньо. За сравнение, Манчестър Сити от епохата на арабските шейхове чака първия трофей година по-дълго, а това беше Купата на страната.

От 1905 до 2003 г. Челси печели една лига, три ФА Купи, две Купи на Лигата, два успеха в Къмюнити Шийлд и една Суперкупа на УЕФА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Гаспаров: Русия няма достъп до 650 млрд. долара в Западни банки
Симеон Гаспаров: Русия няма достъп до 650 млрд. долара в Западни банки
Постоянният ни представител в НАТО: Това, което се случва в Украйна, е брутално
Постоянният ни представител в НАТО: Това, което се случва в Украйна, е брутално