НОВИНИ

Отварят летището край Русе до края на годината

отварят летището русе края годината
bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 29.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Летището край Русе ще заработи до края на годината. Това уточни днес заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. В Русе той участва във форум, посветен на енергийната ефективност в транспорта. Средствата, които държавата обеща да инвестира в летището, вече са отпуснати.

"2,6 милиона лева са по сметките на община Русе. В постановлението на Министерския съвет е написано условие, че сумата може да се използва, когато бъде верифицирана от Община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ. В разговор сме с Министерството на финансите, защото такова нещо не е правено от община – да общува с ЕК и да верифицира, че нещо което държавата ни е решила да направи в Русе не е държавна помощ", каза кметът на Русе Пенчо Милков.

Транспортното министерство предвижда също изграждането на пет моста над река Дунав. Това е станало ясно на срещата вчера между министъра на транспорта Николай Събев и министър председателя на Румъния.

"Ние искаме не само втори Дунав мост при Русе. Освен това сме поели ангажимент за удълбочаване на река Дунав, така че да може корабоплаването да се извършва 365 дни в годината. Роро терминалът - срокът за пускане ни е юни месец. Работи се активно, така че надяваме се чрез роро терминалът да облекчим автомобилния трафик“, каза Владимир Върбанов, зам.-министър на транспорта.

До 2026 година в България да бъдат регистрирани приблизително 30 000 електромобила, заяви още зам.-министърът на транспорта: "Целта е по този начин да се намалят вредните емисии и декарбонизацията в България да бъде на нужното ниво, каквото сме обещали да бъде пред ЕС. Към момента тези автомобили са по-малко от 10 000. Ще има стимулиращи такси, ще има намалени данъци, това също е предвидено и го очакваме да стане."

Автор: Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 120 боксьори на държавното първенство и купата при мъжете
Близо 120 боксьори на държавното първенство и купата при мъжете
Бременните може да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-а гестационна седмица
Бременните може да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-а гестационна седмица