НОВИНИ

Пациенти настояват за служебно удължаване на протоколите за лекарствата на хронично болните

осигурило достатъчни количества лекарства пациенти covid
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 24.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично болните пациенти иска Сдружение „Национална пациентска организация“ в становище, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на касата проф. Петко Салчев, съобщават от сдружението.

"В условията на рязко увеличаващия се брой на заболели от COVID-19, Национална пациентска организация настоява да бъде преразгледан и начинът на издаване на протоколи по линия на НЗОК на хронично болните пациенти. Категорично трябва да спре практиката пациенти с хронични заболявания да посещават болници, лични лекари и други, само за да вземат протоколи за получаване на лекарства и когато не е необходим преглед и медицинска консултация.", се казва в становището.

От националната пациентска организация предлагат срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл в периода на спирането на плановия прием, да се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна.

От сдружението настояват още:

  • да се ускори въвеждането на електронен обмен на данни/документация в здравеопазването между пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.
  • нормативно регламентиране на доставката на медикаменти до дома на пациентите, които са поставени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напускат дома си.
  • нормативно регламентиране и организиране на взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и получаване на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

Цялото становище на Национална пациентска организация вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Работя упорито, независимо от всичко
Григор Димитров: Работя упорито, независимо от всичко
Правителствата на Република България и РСМ ще проведат съвместно заседание
Правителствата на Република България и РСМ ще проведат съвместно заседание