НОВИНИ

Пълно медийно затъмнение по назряващия скандал във фигурното пързаляне

пълно медийно затъмнение назряващия скандал фигурното пързаляне
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 09.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният съюз по кънки (ISU) продължава правните консултации с Международния олимпийски комитет (МОК) относно ситуацията с отложената церемония по награждаването след отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

Това обявиха от пресцентъра на ISU по повод назряващия скандал на Игрите. Именно това е и оскъдната официална информация по случая.

Във вторник МОК отмени церемонията по награждаването, позовавайки се на спешни правни обстоятелства, които трябва да бъдат изяснени с Международния съюз по кънки.

Председателят на треньорския съвет на Руската федерация по фигурно пързаляне Елена Чайковская заяви, че използването на допинг от руските състезатели е изключено, тъй като те са били тествани многократно преди да заминат за китайската столица.

Според медийните слухове, става дума за проблеми с допинг тестовете сред руснаците. Официални данни за това няма. Нито от МОК, нито от страна на ISU потвърждават, че става дума за допинг или въобще за проба на спортист на „Сборная“.

Дисквалификация на отбор поради нарушение на антидопинговите правила е възможна след положителни тестове на двама или повече членове на тима. Това се посочва в член 11 от Антидопинговия кодекс на Световната антидопингова агенция (WADA).

Медийните предположения сочат още, че дългите правни консултации между МОК и ISU може да са свързани с определяне на това дали отборният турнир по фигурно пързаляне се счита за отборен спорт, както и дали член 11 от Световния антидопингов кодекс се прилага за него.

„Сборная“ спечели златото в отборната надпревара, която се проведе в понеделник (7 февруари). Второ и трето място са за тимовете на САЩ и Япония.

След самото състезание в понеделник (7 февруари) фигуристите получиха по време на мини церемонията само талисманите на Игрите. Награждаването беше предвидено за вторник вечерта (8 февруари).

В понеделник 15-годишната Камила Валиева от Русия стана първата жена, изпълнила успешно четворен скок на олимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български и испански изтребители ще охраняват съвместно въздушното ни пространство
Български и испански изтребители ще охраняват съвместно въздушното ни пространство
Разбиха престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета с над 900 000 лв.
Разбиха престъпна група за данъчни измами, ощетила бюджета с над 900 000 лв.