Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Паметник на Светите братя Кирил и Методий откри вицепрезидентът Йотова край Созопол

от БНТ
16:30, 21.05.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Св. св. Кирил и Методий край Созопол. Монументът е дело на проф. Валентин Старчев. Първообразът беше открит миналата година от президента Румен Радев и сръбския президент Александър Вучич в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможности да ги реализира пластически“.

„Паметникът прибавя още много към магията на древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочи, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България. Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация тръгна от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата ценност“, заяви вицепрезидентът.

Йотова се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на българската история, за подмяна на фактите.

„Наша мисия е българското културно-историческо наследство да върне своите позиции в световната съкровищница. Стъпка в тази посока е планираният от президентската институция международен форум с учени от цял свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език“, посочи вицепрезидентът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дания чества 50 години от възкачването на престола на кралица Маргрете
Дания чества 50 години от възкачването на престола на кралица Маргрете
Локомотив (Пловдив) се раздели с трима основни футболисти
Локомотив (Пловдив) се раздели с трима основни футболисти