НОВИНИ

С песни, танци и цветове в София отбелязват Деня на Африка

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:30, 21.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В София се провежда едно от най-цветните събития на годината - Денят на Африка. Мястото е Градската градина пред Народния театър.

Тази година се навършват 59 години от основаването на Африканския съюз. Дата е 20 май, но през целия месец се провеждат празници на африканската култура.

Празникът в София е в разгара си - могат да се чуят африкански изпълнения, песни и танци, както и да се купят сувенири, дрехи, бижута и нещо за хапване. Всички приходи от събитието ще отидат за фондация "Нашите деца"

"Днес е много важен ден за нас и за България. Ние сме забавляваме с нашите български приятели, празнуваме Деня на Африка, който традиционно отбелязваме на 25 май", каза Н. Пр. Есром Табо Тахе - посланик на Република Южна Африка у нас.

"Страхотни хора, африканците са изключителни хора, с най-голямо уважение и характерното между България и Африка е, че България също има много големи традиции в строителството, в бизнеса, в културния обмен с Африка. Искаме да ги възстановим и да ги развием", коментира Максим Бехар - почетен консул на Република Сейшели.

Празникът е много цветен и е идеално занимание за слънчевия съботен ден, затова организаторите призовават столичани да посетят Градската градина, ако имат свободно време.

Денят на Африка се чества ежегодно в цял свят, като освен празниците, се обсъждат и континенталните проблеми. Тази година се отбелязва африканската "Година на храненето".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов очаква нови избори
Бойко Борисов очаква нови избори
България с 15 щангисти на Европейското първенство в Тирана
България с 15 щангисти на Европейското първенство в Тирана