НОВИНИ

Борислав Гуцанов, БСП: Не можем да отстъпим от въвеждането на тол такси за второкласните пътища

Калина Попова
от Калина Попова
09:22, 21.05.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Антикризисният пакет на правителството ще помогне на гражданите, но в бъдеще подобни мерки трябва да се насочат към групите от хора, които имат най-голяма нужда от подпомагане. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Има няколко групи от хора в страната, които с в наистина критично състояние. Пенсионерите са около 2 100 000, затова от 1 юли ще вдигнем пенсиите с 20%. Да, не е достатъчно, но е голяма крачка напред. Освен това, за мен и за БСП е важно от 1 октомври да има много по-голяма справедливост, да има преизчисление на пенсиите", коментира той.

Превозвачите имат основания за някои от своите искания, но с тях трябва да има диалог, каза Борислав Гуцанов, който е и председател на транспортната комисия в парламента. От въвеждането на толтакси по второкласните пътища обаче не може да се отстъпи.

"Фактът, че не се стигна до протестите, които се очакваха, значи, че нещо все пак пречупи напрежението. Но от някои неща не може да се отстъпи. Въвеждането на толтаксите по второкласните пътища е трябвало да стане още 2020 г. Тогава също с протести се отлага за три месеца, които станаха две години. В момента се събират около 108 млн. от тежкотоварните автомобили и 280 млн. от леките автомобили - това справедливо ли е", коментира Гуцанов.

Превозвачите и експерти в МРРБ ще търсят решение по спора за обхвата на толсистемата

По думите му са необходими 1 млрд. и 200 млн. за поддръжка на пътната инфраструктура у нас.

"Сутрин протестираш за това, че имаш дупки по пътищата, следобед протестираш за това, че въвеждаш толсистема. Тези пари идват от толсистемата и тя трябва да стигне до този 1 млрд. и 200 млн. С това въвеждане на толтакси по второкласната пътна артерия ще се стигне до взимане на около 500 милиона от тежкотоварните автомобили и около 250 милиона от леките автомобили", уточни социалистът.

Категорично превозвачите трябва да бъдат подпомогнати за извънградските превози и аз ще настоявам за това в транспортната комисия, подчерта той.

Трябва да бъде свикан КСНС за Северна Македония, за да се чуят службите, да се види каква е реалната ситуация, смята Гуцанов.

"Не считам, че в НС може да мине нещо по-различно от това, което е прието преди две години като позиция на България относно Северна Македония. При тези отношения позицията, поне на БСП е категорично непроменена. Според мен не би трябвало и другите партии да го подкрепят, тъй като няма промяна в обстановката и отношенията между двете страни", каза още депутатът.

Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония

Той коментира и темата с газовите доставки. По думите му у нас не може да се доставя стабилен газ без участието на "Газпром" и затова от БСП настояват да се водят преговори с руския доставчик.

"Ние трябва да гледаме националния си интерес и необходимото, за да може икономиката да върви напред", коментира депутатът.

Според Гуцанов в момента няма предпоставки да се говори за ново управление на страната.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова намери място в основната схема на Ролан Гарос като "щастлива губеща"
Виктория Томова намери място в основната схема на Ролан Гарос като "щастлива губеща"
Българският ансамбъл заема четвърта позиция след първия ден на многобоя в Памплона
Българският ансамбъл заема четвърта позиция след първия ден на многобоя в Памплона