НОВИНИ

Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 20.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков призовава президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Република Северна Македония в свое видеообръщение.

Министър-председателят подчертава, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

"На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", поиска премиерът.

Кирил Петков потвърждава, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, както и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава: Българският парламент.

"Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", завърши обръщението си Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
34 000 лв. струват решетките на парадния вход на Народното събрание (ОБЗОР)
34 000 лв. струват решетките на парадния вход на Народното събрание (ОБЗОР)
Дни на Африка в Градската градина в София
Дни на Африка в Градската градина в София