НОВИНИ

Русия спира доставките на газ за Финландия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:58, 20.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Русия спира доставките на природен газ за Финландия от утре. Това е третата държава след Полша и България, която е лишена от синьо гориво заради отказ да приеме схемата на Москва за плащане в рубли.

От утре, в 7.00 ч. сутринта местно време, руските доставки на природен газ за Финландия спират. Причината е, че държавната компания "Газум" отхвърли искането за плащане на синьото гориво в рубли и обяви, че го отнася до съда.

"Много жалко е, че доставките на природен газ, според сключения от нас договор, ще бъдат спрени. Но ние все пак бяхме подготвени за такава ситуация и няма да има прекъсване на подаването по газопреносната ни мрежа. Можем да осигурим доставките на газ за нашите клиенти през следващите месеци", заяви Мика Вилянен, главен изпълнителен директор на "Газум".

Отказът на България и Полша да плащат според новите условия на "Газпром" лиши и двете страни от руски газ на 27 април, напомня Ройтерс. Нидерландия вече забрани на нейните компании да се разплащат в рубли. Подобно решение обявиха Дания и Великобритания. През следващите дни предстоят майските плащания по априлските сметки за много европейски компании. Не е нормално да се плаща за руски газ в рубли. Плащанията трябва да са според валутата, записана във вече сключените договори с "Газпром". За твърдата позиция на Еврокомисията напомни нейният заместник-председател Франс Тимерманс.

"Плащането в рубли е в нарушение на договора и е в нарушение на санкциите. Последствията от този ход не са тема, в която искам да навлизам днес. Тя ще трябва да се обсъди, но аз искам да бъда много ясен от името на Европейската комисия, че плащането в рубли нарушава санкциите", заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК.

Руският вицепремиер Александър Новак вече обяви, че около половината от 54-те чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили банкови сметки в рубли, за да плащат за руския газ. Кремъл не съобщи краен списък на държави и компании, но руски медии отбелязват, че сред страните, които са постигнали компромис по новата схема на плащане са Германия, Унгария и Словакия, а сред компаниите са италианската "Ени", френската "Енжи" и германската "Унипер". Всички те твърдят, че са договорили начин за плащане в евро, който удовлетворява и изискванията на Европейската комисия, и тези на "Газпром".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на Африка в Градската градина в София
Дни на Африка в Градската градина в София
Ден на пчелите. Как можем да ги защитим?
Ден на пчелите. Как можем да ги защитим?