НОВИНИ

Най-много ученици избраха английски език за втора матура

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:13, 20.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Образование
Слушай новината

Нов формат на втората задължителна матура по профилиращ предмет. Дванайсетокласниците избират между 18 различни предмета, стига те да са били профилиращи за тях. Над 45 000 зрелостници днес се явиха на задължителния изпит и работиха по изтегления Вариант 1.

В 7.15 ч. тази сутрин в просветното министерство от два възможни беше изтеглен Вариант 1, по който да работят всички зрелостници. Днес е втората задължителна матура по 18 различни предмета. Ученикът може да избере предмета за втората си матура, условието обаче е да го е учил като профилиращ в 11-и и 12-и клас. Не може да бъде избран само "Български език и литература", тъй като това е първата задължителна матура.

По Вариант 1 пишат зрелостниците на втората матура

"Първата матура по български език и литература премина изключително спокойно с почти никакви нарушения в цялата страна. Надявам се по същия начин да продължим, разбира се, този голям брой изпити, които се провеждат, внася известно напрежение, но мисля, че то е минало вече", заяви Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката.

Към втората матура тази година са добавени пет нови предмета - изобразително изкуство, музика, предприемачество, информационни технологии и информатика. Матура по информатика има днес в Софийската математическа гимназия.

По традиция най-много ученици ще се явят на матура по английски - над 12 000 души, следват биология и география. Предметите днес са 18, но изпитите са 27, тъй като езиците се полагат на три различни нива, в зависимост от това как са изучавани.

Днес учениците от професионалните гимназии пък полагат Държавен изпит по професионална квалификация в теоретичната му част. За тях в 8.15 1ч. беше изтеглена тема 7 от общо 18.

Резултатите и от днешната матура ще са готови до 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конгресът на БФС прие бюджета, отчета и стратегията на централата
Конгресът на БФС прие бюджета, отчета и стратегията на централата
Илейн Томпсън-Хера пропуска Диамантената лига в Бирмингам
Илейн Томпсън-Хера пропуска Диамантената лига в Бирмингам