НОВИНИ

Заков и военният министър на РСМ: Готови сме да засилим сътрудничеството в областта на отбраната

Александър Марков
от Александър Марков
10:50, 20.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Политика
Слушай новината

Часове след като еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи замина от страната ни с послание, че очаква промяна в българската позиция за начало на преговори с Република Северна Македония до юни, у нас пристигна военният министър на югозападната ни съседка.

Славянка Петровска и българският ѝ колега Драгомир Заков искат да ускорят диалога между двете страни в отбраната.

Припомняме, че Славянка Петровска е известна с факта, че по време на изборите за градоначалник на Скопие публично оповести българското гражданство на кандидата за кмет от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска с думите, че не може човек с "резервна татковина" - в случая България - да се грижи за интересите на жителите на Скопие. Тази пресконференция на Петровска положи началото на очерняща кампания срещу Арсовска, само на база на това, че тя има български паспорт.

На съвместната пресконференция, на която Славянка Петровска прецени, че има нужда от преводач, тя и българският и колега Драгомир Заков обявиха, че са постигнали договореност по три точки:

  • военни медици от РСМ да се обучават във Военномедицинската академия в София и във Военноморското училище във Варна;
  • български военни да отидат на учение в съвместния център “Криволак” в РСМ;
  • общо разбиране, че стабилността на Западните Балкани е все по-важна на фона на войната в Украйна.

"Тази среща е изключителен знак за това, че като страни членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения - никога повече Балканите, и в частност Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Отговорността на двете страни е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще - Балканите никога да не бъдат източник на напрежение и военен конфликт в Европа". Това заяви Драгомир Заков след срещата с Петровска.

Гледайте изявления след срещата им:

Бяхме единодушни, че заради войната в Украйна има сериозни рискове за страните от Западните Балкани и като страни членки на НАТО трябва да направим всичко необходимо войната да не се разпространи извън границите на Украйна, каза още Заков.

И двете държави са жертва на кибератаки и хибридни атаки и трябва по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези рискове, допълни още Заков.

Той припомни, че България беше една от първите държави, които ратифицираха протокола за присъединяване на Република Северна Македония в НАТО. За нас членството на Северна Македония в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, каза Заков.

Той напомни, че военнослужещи от двете страни участват активно в съвместни учения.

На срещата са обсъдени и редица други въпроси, като начинът, по който можем да работим по българските военни гробища.

България има готовност да засили двустранното сътрудничество в областта на отбраната, защото споделяме общи ценности, съдба, история и бъдеще, каза още министърът на отбраната.

От своя страна Славянка Петровска заяви, че са договорили още повече да се засили досегашната съвместна работа. Във финална фаза е договарянето на образование на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София. Ще бъдат изпратени офицери от армията на Република Северна Македония във Военната академия в София. Българските войници бяха част от ученията в Македония през 2019 - 2020 г. Отправена е покана за съвместно учение в РСМ в центъра “Криволак”.

Петровска каза, че Северна Македония подкрепя кандидатурата за членство в НАТО на Финландия и Швеция. По думите ѝ след 24 февруари нищо не е същото. Руската агресия срещу Украйна доказа, че няма траен мир. Новата геополитическа архитектура на континента изисква сплотеност и обща работа и колективна сигурност.

Драгомир Заков посрещна министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска

Посещението на Петровска е продължение на започналите в началото на годината контакти на високо ниво в опит да бъдат нормализирани отношенията между двете страни в контекста на евроинтеграцията на Република Северна Македония, вето върху което наложиха първо Франция, а след това и България от 2020 г. досега.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в историята: Жени ще ръководят мачове на Мондиал 2022
За първи път в историята: Жени ще ръководят мачове на Мондиал 2022
При спецакцията в Сливен: 6-ма от арестуваните вече са с обвинения, иззети са над 1 млн. лв. и 7 кг злато
При спецакцията в Сливен: 6-ма от арестуваните вече са с обвинения, иззети са над 1 млн. лв. и 7 кг злато