НОВИНИ

Възстановена ли е нормалната работа на въздушния транспорт?

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 20.05.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Заради COVID-19 авиосекторът се промени много. От началото на пандемията през 2020 г. се извършваха едва 3% от обичайните полети. Но от няколко месеца наблюдаваме, че летищата отново са пълни, явно хората са зажаднели за пътувания.

През последната седмица са продавани повече билети, отколкото през същия период за 2019 г., каза авиаторът Марио Бакалов в "Денят започва".

"ЕК върна препоръката си маските да бъдат задължителни на борда и летищата. Това беше препоръка към националните правителства, но тя вече не съществува от 16 май. Обаче на повечето полети маските трябва да се носят, защото правителствата имат собствени мерки", добави той.

По думите му войната в Украйна е основен фактор, за да се промени ситуацията с полетите.

"Трафикът към Азия има рестрикции, също и трафикът, който минаваше през Русия и Украйна. Сега се минава или на юг от Украйна или над Северния полюс, което означава над час и половина по-дълъг път, т.е. повече пари за авиокомпаниите и пътниците. Това не е добре и се надявам, че в някакъв момент ще се възвърнат тези маршрути, които десетки години сме летели", коментира пилотът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън изравни серията срещу Маями в НБА
Бостън изравни серията срещу Маями в НБА
Откриха новородено бебе в плик в столичния кв. "Овча купел"
Откриха новородено бебе в плик в столичния кв. "Овча купел"