Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зам.-председателят на НС: Коалицията ясно показа, че вот на недоверие към правителството няма да мине

от БНТ
08:00, 20.05.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Политика
Слушай новината

Искането за моята оставка като зам.-председател на НС беше акт на политическа демагогия. Това е проверка дали един вот на недоверие към правителството би минал. Коалицията ясно показа, че няма да мине, защото от 134 депутати вчера гласуваха 129. Това каза в студиото на "Денят започва" зам.-председателят на НС и депутат от ПП Мирослав Иванов.

Вчера след тричасов дебат парламентът отхвърли исканата от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" оставка на Иванов, защото заглуши микрофона на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите на Иванов опозицията се опитва да нанесе тежък удар върху коалицията и да провери колко стабилна е тя.

"Стабилна е и аз вчера получих подкрепа от всички парламентарни групи", каза той. Второто послание за него от вчерашното гласуване е, че парламентарните групи ясно са заявили подкрепата си към него, което по думите му е оценка на неговата работа.

НС отхвърли искането за оставка на заместник-председателя Мирослав Иванов

Спрях микрофона на Десислава Атанасова, защото правилникът така изисква, уточни Иванов. Поставен съм в качеството на зам.-председател на НС и трябва да съблюдавам правилника и реда в залата, както и това всички народни представители да бъдат равни пред правилата и аз направих точно това.

Според Иванов нападките, че отнема думата на опозицията, както и самото искане за неговото освобождаване са преекспонирани. Според него е нямало аргументирани и разумни мотиви за това.

"Всъщност действията на г-жа Атанасова бяха провокация и опит да покажат, че опозицията и ГЕРБ могат да правят каквото си поискат", каза Иванов. Предупреди, че е настъпила промяна и правилата трябва да се спазват от всички.

Заяви, че е поднесъл извинения на Десислава Атанасова, защото е разбрал, че тя е била обидена, но смята, че е постъпил правилно.

Зам.-председателят на НС обясни какво точно се е случило:

"Многократно ме обвиняваха, че не спазвам духа на парламентаризма, тъй като Атанасова е председател на ПГ на ГЕРБ и съм бил длъжен да ѝ дам повече време за изказване, но искам да обърна внимание, че от ПГ на ГЕРБ имаше декларация, която по правилник е 10 минути, а аз оставих г-жа Атанасова три минути повече да говори, което беше проява на уважение към г-жа Атанасова и проява на това разбиране на парламентаризма, оставяйки председателят на ПГ на опозицията да завърши декларацията, която е подготвила. След това имаше изказване на г-н Асен Василев, след което по силата на правилника всяка една от парламентарните групи следва да вземе отношение. Г-жа Атанасова не изчака реда си, поиска процедура, която не отговаряше на правилника, злоупотреби с тази процедура. Предупредих я няколко пъти, че ще ѝ дам думата, но не е сега моментът. Оставих я минута и половина. След няколко забележки и предупреждения, че ще ѝ отнема думата, тя продължи и не се съобрази с моите указания и аз бях длъжен да ѝ отнема думата".

Иванов коментира и случая от 2017 г., когато оставка като председател на НС подаде Димитър Главчев. Иванов подчерта, че този случая е бил различен - от залата е била изгонена Корнелия Нинова, както и че, според него, оставката на Главчев е била по настояване на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

Мирослав Иванов беше категоричен, че премиерът Кирил Петков многократно е засвидетелстват подкрепата си към него, като това да дойде в НС по време на гласуването на оставката.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид - Анадолу Ефес е финалът в Евролигата
Реал Мадрид - Анадолу Ефес е финалът в Евролигата
Магдалена Милтенова: Исканията на превозвачите са записани в коалиционното споразумение
Магдалена Милтенова: Исканията на превозвачите са записани в коалиционното споразумение