НОВИНИ

НС отхвърли искането за оставка на заместник-председателя Мирослав Иванов

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:55, 19.05.2022 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След тричасов дебат, с 81 гласа "за" и 129 "против" парламентът отхвърли исканата оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

Оставката му беше поискана от трите опозиционни партии ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Повод за това стана заглушаване на микрофона по време на изказване на председателя на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, което предизвика напрежение в зала. Дебатът премина в призиви от страна на опозицията за връщане на "духа на парламентаризма".

Точно преди гледането на оставката в парламента изненадващо се появи министър-председателят Кирил Петков. Искал да види групата на партията си и е доволен, че са единни.

"Исках да дам моята подкрепа и към Мирослав, защото искането за неговата оставка е абсолютно необосновано, той е един от много свестните, много изпълнителни, всичко прави по правилата", каза Кирил Петков.

В аргументите си за исканата оставка от ГЕРБ припомниха, че техен председател - Димитър Главчев, е подавал оставка при затваряне на микрофона на Корнелия Нинова. Смятат, че Иванов демонстрира самочувствие.

"Виждате, че неговият начин на ръководене на заседанията поражда конфликти и проблеми. Това очевидно се дължи на неговия характер, който не му позволява да вникне във функциите, които има да изпълнява и в характера на работата, която му е възложена. Той явно сядайки на стола на председателя започва да си мисли, че е началник", заяви Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Мирослав Иванов бе защитен първо от председателя на парламента.

"Категорично считам, че в настоящия случай искането е лишено от материално-правните основания, за да бъде реализирана отговорността на заместник-председателя. Аз като председател смятам, че г-н Иванов се справи в тези ситуации", заяви Никола Минчев.

От ДПС посочиха, че години наред наблюдават специално отношение към членовете на Министерски съвет в залата.

"Тези тук, които ги избираме, нямат предимство пред нас, колеги. Те идват тук да отговарят, народният представител има предимство", каза Йордан Цонев от ДПС.

БСП видяха друг ракурс на исканата оставка.

"На всички е ясно какъв е смисълът на днешния дебат и смисълът на днешния дебат не е оставката на Мирослав Иванов, щото много добре знаете, че нямате мотиви за това. Това ви е репетицията за вот на недоверие", каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

"Демократична България" не подкрепиха оставката, но напомниха, че не трябва да се заглушава опозицията. От "Има такъв народ" също подкрепиха Иванов, но се надяват да си е взел поука.

"Моето уважение към заострянето на вниманието ни към това, че парламентът съществува заради опозицията и че на председателите на парламентарни групи наистина трябва да се дава по съществена възможност да участват", заяви Христо Иванов - съпредседател на ПГ на "Демократична България".

От "Има такъв народ" също подкрепиха Иванов, но се надяват да си е взел поука.

"Всеки човек има право на втори шанс и нека това да бъде втори шанс за г-н Мирослав Иванов и да продължи да изпълнява своите функции като заместник-председател", заяви Виктория Василева от ПГ на "Има такъв народ".

Мирослав Иванов се защити с думите, че винаги се е старал да спазва закона и правилника на Народното събрание.

"Г-жо Атанасова, персонално към вас, ако вие сте се почувствала обидена, имате моето извинение, ако вие персонално. Въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация и това не означава, че не разбирам ситуацията, разбирам я отлично", заяви Мирослав Иванов - заместник-председател на НС.

Така първата поискана оставка в ръководството на народното събрание беше отхвърлена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА отговори на феновете: Ексцесиите няма да доведат до положителни неща в клуба
ЦСКА отговори на феновете: Ексцесиите няма да доведат до положителни неща в клуба
Превозвачите и експерти в МРРБ ще търсят решение по спора за обхвата на толсистемата
Превозвачите и експерти в МРРБ ще търсят решение по спора за обхвата на толсистемата