НОВИНИ

Изненадващо поставени решетки на парадния вход на Народното събрание скараха депутатите (ОБЗОР)

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
17:07, 19.05.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо поставени решетки на парадния вход на Народното събрание скараха депутатите днес. Кой е подписал заповедта за поставянето на прегражденията не стана ясно, но според председателя на парламента Никола Минчев те са по искане на Националната служба за охрана. Опозицията определи решетките като символ на параноя и позор. По-късно Министерство на културата нареди решетките да се премахнат, защото сградата е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Решетките от вътрешната страна на парадния вход на Народното събрание привлякоха вниманието на депутатите още от сутринта. Първи с позиция в пленарна зала излязоха от "Възраждане", които определиха слагането на решетките като позор.

"Ние от партия "Възраждане" настояваме незабавно да бъдат премахнати металните решетки и инициаторът на това деяние да се извини на народните представители и българския народ за това позорно дело", заяви Елена Гунчева от "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС също възразиха, като оттам обаче отдадоха решението на параноя.

"Представям си какви мисли са минали през главата на Бойко Рашков и група конспиратори. 97-ма година се влезе през задния вход, не през парадния. Така че ако ще слагате решетки, сложете и на задния, и на прозорците. И тогава всички ще бъдем зад решетките, както обещавахте", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Решението не беше подкрепено дори от част от управляващите.

"Ако гражданите дойдат и ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави. И не трябва да го обръщаме на централен софийски затвор. Ако искат да ни сложат по едно номерче, да ни заградят плаца и да ни изкарват в почивката в 11:30 ч. да обикаляме в кръг. Колкото по-бързо ги махнат, толкова по-добре", заяви Тошко Йорданов от групата на "Има такъв народ".

"Предлагам, г-н председател, да обсъдим тези железни решетки на председателски съвет. Това също е част от цялостната традиция и баланса на взаимоотношенията в нашия конституционен модел - достъпът на гражданите и как той изглежда", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

След като стана ясно, че почти никой не е бил в течение как е било взето решението зпоставяне на решетките, председателят на Народното събрание внесе повече светлина с уточнението, че решетките са сложени по искане на НСО.

"Това е по желание на охраната във връзка с януарските събития тук, когато имаше и пробив и в сигурността", заяви председателят на парламента Никола Минчев.

Кой е подписал разрешението?

"Не си спомням да съм подписвал, но ще проверя", допълни Минчев.

Развръзката дойде с резултатите от проверката на инспектората за културното наследство към министерството на културата, според което поставянето на решетките е нерегламентирана намеса в сграда, паметник на културата от национално значение. От инспектората постановяват вратите да с епремахнат, а за нарушението ще бъде издаден и акт за административно нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия: Около половината от купувачите на руски газ плащат в рубли
Русия: Около половината от купувачите на руски газ плащат в рубли
Фасадите на десетки сгради в Пловдив са опасни
Фасадите на десетки сгради в Пловдив са опасни