НОВИНИ

Румъния разреши добива на природен газ в Черно море

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:57, 19.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Румъния прие законодателни промени, които проправят пътя за добив на газ в Черно море. Законът за офшорните залежи беше одобрен с голямо мнозинство в румънския парламент. Според правителството това е най-важната стъпка към енергийна независимост на страната.

С 283 гласа "за" и 34 "против" Камарата на депутатите в Румъния одобри закон, който променя условията за офшорен добив на газ в Черно море. По този начин се дава "зелена светлина" за мащабния проект в блок "Нептун" в румънската акватория, чийто резерви се оценяват на около 100 милиарда кубически метра.

"Със сигурност знаем, че в края на юни ще имаме първата молекула газ от Черно море в нашата система", каза Николае Чука, министър-председател на Румъния.

Със законодателните промени отпадат ограниченията за износ на природен газ и пречките пред чуждестранните инвеститори. Според новия закон добитият газ може да бъде продаван свободно, съгласно местните и европейските правила. Регулациите досега изискваха половината от производството да бъде продавано на вътрешния пазар.

"Директно или индиректно, ще получаваме 60% от приходите от газ. Румъния ще се превърне във важен регионален играч", каза Марсел Чолаку, лидер на Социалдемократическата партия.

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че страната ще произвежда повече газ, отколкото потребява и излишъкът ще може да бъде изнасян за страните от региона, включително България, но с приоритет Молдова.

Преди вота в румънския парламент той направи емоционално обръщение към депутатите: "Все още ли искате да не експлоатираме газовите залежи в Черно море, да зависим от руския газ? Все още ли искате да се подчиняваме на заповедите на Кремъл и Путин? Мисля, че е достатъчно. Моля гласувайте - това е единственият начин да си осигурим енергийна независимост.

Находището в блок "Нептун" беше открито през 2012 г., но законодателните пречки забавиха разработването му и охладиха ентусиазма на чуждестранните инвеститори. Румънска компания предложи да откупи половината от дяловете в проекта от американски гигант. Очакванията са дълбоководният добив на газ в Черно море да започне през 2026 г. Благодарение на промените обаче веднага може да стартира експлоатацията на по-малко офшорно находище с капацитет около 1 млрд. куб.м газ годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър очаква увеличение на отоплението с няколко десетки процента
Енергийният министър очаква увеличение на отоплението с няколко десетки процента
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи е на посещение у нас
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи е на посещение у нас