НОВИНИ

Зеленски удължава военното положение в Украйна с още 90 дни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:45, 19.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна - с още 90 дни се удължава военното положение и пълната мобилизация на населението. От президенството заявиха, че не се очаква войната да приключи до есента.

Тази сутрин съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк заяви, че Киев не приема предложенията за "спиране на огъня".

"Украйна не иска ново споразумение от Минск и подновяване на огъня няколко години по-късно." Това написа в Туитър Михайло Подоляк - един от най-приближените на Володимир Зеленски и негов съветник.

По думите му, докато Русия не освободи всички окупирани територии, единствените средства за преговори от страна на Киев, ще бъдат оръжия и санкции.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че очаква указът за удължаване на военното положение да бъде подкрепен от парламента в Киев. А в поредното си обръщение той определи твърденията на високопоставен руски представител, че Москва използва лазерни оръжия в Украйна като "символ на провал".

"Окупаторите твърдят, че са започнали да използват лазерни оръжия в Украйна, за да пестят ракети. Първо - това показва, че те вече не разполагат с ракети и търсят някакво обяснение. Второ - това е пропаганда, подобна на тази на нацистите по време на Втората световна война. И те са говорили за "оръжието-чудо". Колкото по-ясно е ставало, че няма шанс да спечелят войната, толкова по-активно е работила пропагандната машина, за да налага тезата за това чудодейно оръжие, което ще преобърне хода на войната. Сега виждаме как в третия месец от войната, Русия търси своето "оръжие-чудо". Лазер. Това показва единствено, че тяхната операция търпи пълен провал", заяви Зеленски във видеообръщение.

Неясна остава съдбата на украинските бойци, които три месеца отбраняваха завода за стомана "Азовстал" в Мариупол. Според Москва, от началото на седмицата са се предали около 1000 украински бойци. От руското министерство на отбраната съобщават, че те са отведени в затворническа колония в контролирана от Русия територия в Донецк. От Киев не са направили официално изявление по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг пристигна в Лондон
Ерик тен Хаг пристигна в Лондон
Над 20 сигнала за нанесени щети след голямата буря в Пловдив
Над 20 сигнала за нанесени щети след голямата буря в Пловдив