НОВИНИ

Над 20 сигнала за нанесени щети след голямата буря в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 19.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Възрастен мъж пострада от паднал клон след разразилата се снощи буря в Пловдив. В общинското предприятие "Паркове и градини" са постъпили над 20 сигнала за щети, причинени от дъжда и вятъра.

Състоянието на пострадалия не е сериозно, той е настанен в болница но без опасност за живота. Имал е късмет, защото са го засегнали най-тънките клони на разцепеното дърво. Съпругата му, която се е разхождала с него, не е пострадала. Инцидентът се случи вчера на улица в район Южен.

Екипите на "Паркове и градини", както и на пожарната, са реагирали на повече от 20 сигнала за паднали дървета, счупени клони и наводнени мазета.

Най-много щети е нанесла 70-годишна топола, която пада върху автобусна спирка. Жена, която работи в заведение наблизо, разказва, че няколко пъти е подавала сигнали заради опасното дърво, но не са били предприети мерки.

"Подадохме сигнал 2019 г., дойдоха от "Паркове и градини", подкастриха го леко, не било за отсичане, било здраво дървото. Така, като го гледате, дали е здраво дървото? То е напълно кухо вътре. Не знам как ги изследват, със слушалки ли ги слушат, говорят ли им", възмути се Петя Сандова.

Инцидентът се случва малко след края на работиня ден и всички, тръгващи си от предпирятието наблизо, са извадили късмет.

"Нашите служители работят по график, който се съгласува с районните кметства, извършва се оглед на видимите части на дървото. Виждаме редица от три тополи, хибридни, на възраст около 70 години. Външно са видимо добре, короната е зелена,при тях явно е имало вътрешно загниване в самото дърво, което е предизвикало при тези екстремни метеорологични условия пречупване на стъблото", обясни инж. Георги Николаев, зам.-директор на ОП "Градини и паркове".

От своя страна собственичката на заведението даде обещание:

"Ще почерпя всички по две кебапчета, ако отрежат и другото дърво долу."

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски удължава военното положение в Украйна с още 90 дни
Зеленски удължава военното положение в Украйна с още 90 дни
Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки - коментар на Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян
Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки - коментар на Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян