НОВИНИ

Президентът награди петима дейци на културата с висши държавни отличия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:12, 19.05.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия петима заслужили дейци на културата.

За изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството държавният глава отличи с орден "Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие писателя и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова.

"Българските писатели никога няма да предадат духовните граници на България. България е и държава и отечество и родина. За нас вие сте не само президент на държавата България, вие сте президент на отечеството на България, което се намира в сърцата на всеки от нас, и това отечество е безгранично", обърна се Боян Ангелов към президента Радев.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен е удостоен журналистът и издател Божидар Николов, а фолклористът Виолета Карапеева - с получи орден "Св. Св. Кирил и Методий" втора степен. Президентът удостои посмъртно с орден "Стара планина" първа степен диригента Борислав Иванов за заслугите му за развитието на културата и изкуството.

"В продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм те допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. Техните постижения изграждат и образът на България зад граница", заяви президентът по време на церемонията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока инфлация отчитат и в Европа и САЩ
Висока инфлация отчитат и в Европа и САЩ
Кирил Петков: България трябва да се превърне в портал за американските инвестиции в Европа
Кирил Петков: България трябва да се превърне в портал за американските инвестиции в Европа