НОВИНИ

Кирил Петков: България трябва да се превърне в портал за американските инвестиции в Европа

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:55, 19.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни трябва да се превърне в портал на американските инвестиции в Европа.

Заедно с помощник държавния секретар на САЩ доктор Карън Донфрид той участва в бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Петков благодари на съюзниците ни от Съединените щати за подкрепата, особено в енергийната сфера.

След като зависимата от руски газ България може толкова бързо да диверсифицира източниците си на цена равна или по-ниска от тази на "Газпром", значи това наистина е възможно, каза министър-председателят. Премиерът подчерта, че борбата с корупцията включва и справяне с чуждите влияния.

"Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно на влияние от Русия. Когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България, не защото не си изпълнявахме договора, напротив - беше просто решено като политически инструмент да бъде прекъсната и то не политически инструмент за България, а политически инструмент за Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се взимат едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Ето защо беше толкова важно в последните три седмици да покажем, че можем, че има диверсификация, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят и заедно сме силни и даже диверсификацията беше на цена еквивалентна и даже по-ниска от тази на "Газпром", подчерта Кирил Петков.

Американският помощник държавен секретар доктор Карън Донфрид посочи, че САЩ смятат България за важен съюзник.

"Най-голямото ни предизвикателство е руската инвазия в Украйна. Смятаме, че съюзници като България, които предоставят жизнено важна помощ за Украйна, са важни и за нашата коалиция. По време на посещението на Кирил Петков в Съединените щати Камала Харис благодари за подкрепата на България за Украйна и солидарността в лицето на руския опит да разклати енергийната сигурност и да използва енергията като оръжие. Кирил Петков вече обяви в България, че са гарантирани доставките на втечнен природен газ от Съединените щати. Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея", заяви д-р Карън Донфрид, помощник държавен секретар на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът награди петима дейци на културата с висши държавни отличия
Президентът награди петима дейци на културата с висши държавни отличия
Антъни Иванов е със спрени права, изслушват го от Антидопинговия център
Антъни Иванов е със спрени права, изслушват го от Антидопинговия център