НОВИНИ

Андрей Арнаудов: Днес живеем по-зле, защото не се работи по демографията

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 19.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Национална дискусия по демографските въпроси "Демографията няма цена" организира Движение за национална кауза (ДНК) на 9 юни в София. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и е с участието на изпълнителната власт и работодатели.

Целта на форума е да се набележат конкретни приоритети за преодоляване на демографската криза, по които да се работи, заяви в "Денят започва" Андрей Арнаудов от ДНК.

"Въпросът с демографията не е в това, че след 50 или 100 години има опасност да няма българи, а в това, че днес живеем по-зле, защото не се прави нищо по демографията. Защо нямаме кадрови потенциал в политиката, държавната администрация - защото голям процент от хората в активна възраст са извън България. Това са всякакви хора - някои от тях са много качествени хора, които могат да са лидери и да поемат важни позиции. И тях ги няма! Така че демографията е свързана с това, че днес живеем по-зле, че икономиката не произвежда толкова, че работодателите непрекъснато търсят нови качествени кадри за всякакви позиции, а тези хора ги няма", подчерта Арнаудов.

Той представи социологическо изследване на "Тренд", направено по поръчка на ДНК, според което около 70% от българите смятат демографията за много важна тема, но 83% от гражданите не са запознати с държавната политика за борба с демографската криза.

Според Андрей Арнаудов настоящата Демографска стратегия не работи, а трябва да се набележат ясни приоритети и да се определят отговорните за изпълнението им институции.

"Вие вярвате ли наистина, че последните 30 години има демографска политика в България? Имаме Демографска стратегия - това е документ от 130 - 140 страници, абсолютно неразбираем. За изпълнението му отговарят над 25 институции, няма конкретни приоритети - това е прекрасен начин нещо да не се случи. Ако искаме да имаме работеща Демографска стратегия, трябва да има 4 - 5 приоритета и това ще е работата ни на 9 юни да се помисли кои биха могли да са приоритетите и кои институции отговарят за тях", заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години
"Добрите истории": Мисия "Карин дом" - да даряваш с кауза
"Добрите истории": Мисия "Карин дом" - да даряваш с кауза