Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Андрей Арнаудов: Днес живеем по-зле, защото не се работи по демографията

от БНТ
10:23, 19.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Национална дискусия по демографските въпроси "Демографията няма цена" организира Движение за национална кауза (ДНК) на 9 юни в София. Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и е с участието на изпълнителната власт и работодатели.

Целта на форума е да се набележат конкретни приоритети за преодоляване на демографската криза, по които да се работи, заяви в "Денят започва" Андрей Арнаудов от ДНК.

"Въпросът с демографията не е в това, че след 50 или 100 години има опасност да няма българи, а в това, че днес живеем по-зле, защото не се прави нищо по демографията. Защо нямаме кадрови потенциал в политиката, държавната администрация - защото голям процент от хората в активна възраст са извън България. Това са всякакви хора - някои от тях са много качествени хора, които могат да са лидери и да поемат важни позиции. И тях ги няма! Така че демографията е свързана с това, че днес живеем по-зле, че икономиката не произвежда толкова, че работодателите непрекъснато търсят нови качествени кадри за всякакви позиции, а тези хора ги няма", подчерта Арнаудов.

Той представи социологическо изследване на "Тренд", направено по поръчка на ДНК, според което около 70% от българите смятат демографията за много важна тема, но 83% от гражданите не са запознати с държавната политика за борба с демографската криза.

Според Андрей Арнаудов настоящата Демографска стратегия не работи, а трябва да се набележат ясни приоритети и да се определят отговорните за изпълнението им институции.

"Вие вярвате ли наистина, че последните 30 години има демографска политика в България? Имаме Демографска стратегия - това е документ от 130 - 140 страници, абсолютно неразбираем. За изпълнението му отговарят над 25 институции, няма конкретни приоритети - това е прекрасен начин нещо да не се случи. Ако искаме да имаме работеща Демографска стратегия, трябва да има 4 - 5 приоритета и това ще е работата ни на 9 юни да се помисли кои биха могли да са приоритетите и кои институции отговарят за тях", заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години
Моуриньо за сравнението с Фъргюсън: Трябва да остана в Рома до 79 години
"Добрите истории": Мисия "Карин дом" - да даряваш с кауза
"Добрите истории": Мисия "Карин дом" - да даряваш с кауза