Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Йордан Арабаджиев: Мерките на кабинета не съвпадат с исканията на превозвачите, но има някакъв напредък

от БНТ
08:12, 19.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера видяхме, че все пак правителството се е вслушало в нашия глас по отношение цените на горивата. Това заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"На протеста ние изразихме като нашата воля. Бяхме наясно сред срещата с премиера, че мерките, които ще приложи правителството, нямат общо с това, което ние предлагаме. Нашият пакет от мерки го бяхме артикулирали още преди два месеца. Дискусионно е как тази мярка с отстъпката за горива ще сработи и по какъв начин ще се достигне до всички български граждани, но има някакъв напредък от това, което предложихме като мерки", коментира Арабаджиев.

На срещата с регионалния министър Гроздан Караджов днес превозвачите очакват да се води експертна дискусия, а не да се налагат "предложения, с които те да се съобразяват". Министърът и превозвачите ще дискутират въвеждането на толтакса за тежкотоварните автомобили по второкласните пътища.

"Решихме да направи допълнително проучване как толсистемата ще се отрази на цените на стоките. Нашият доклад вече на финалната права и имаме разминавания с министерството. Министър Караджов каза, че разликата в цената на хляба ще бъде с една стотинка, според нашите изследвания може би над 5 - 6 стотинки ще бъде поскъпването. За нас е важно да има модел на работа, в който цените да са точни и да можем да стигнем до вариант, който да не даде отражение на стоките от първа необходимост", каза Йордан Арабаджиев.

Ако биодобавката бъде премахната за срок от 6 месеца, тя ще окаже влияние върху цените на горивата с 11 - 12 стотинки надолу, подчерта той. Когато има натиск от цените на горивата, транспортната услуга се увеличава, а колкото по-висока е тя, толкова повече ще се увеличават и стоките от първа необходимост.

Йордан Арабаджиев опроверга твърдението, че тежкотоварните автомобили не плащат толтакси и заяви, че искането на шофьорите е таксите за второкласните пътища да се въведат след 1 януари 2023 г.

"Камионите плащат толтакси и то в пъти повече отколкото преди винетната система - някъде около 1200 - 1500, стига и до 2000 лв. годишната винетка за камион. Противопоставянето на личните автомобили срещу камионите го считаме за некоректно", уточни той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българската делегация пристигна в Памплона за турнир по художествена гимнастика
Българската делегация пристигна в Памплона за турнир по художествена гимнастика
Разбиха организирана престъпна група за лихварство и рекет в София
Разбиха организирана престъпна група за лихварство и рекет в София