Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Защо нараства броят на пациентите с чревни заболявания у нас?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:06, 19.05.2022
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Днес е Световен ден на възпалителните чревни заболявания, а броят на пациентите с подобни проблеми непрекъснато нараства, като средната възраст е между 15 - 35 години.

България е една от малкото страни, която няма и регистър на тези заболявания. Това от своя страна пречи пациентите да се проследяват и да се предвиди при кои заболяването протича тежко.

"По отношение на възпалителните заболявания на червата, това са едни от най-сериозните болести, защото те не се лекуват, засягат хора в активна възраст - между 20 и 40 години и нарушават тяхното качество на живот. Нямаме изграден регистър и не можем да кажем колко точно са пациентите. Преди три години започна работа с европейски регистър", обясни в "Денят започва" проф. Пламен Пенчев от клиниката по гастроентерология в ИСУЛ.

Към момента в страната са регистрирани три центъра за лечение на чревните заболявания - в София и Пловдив. В центъра в ИСУЛ към момента са регистрирани около 200 души, но има поне 3 пъти повече, които търсят помощ.

Причините за зачестяването на заболяванията са промените в начина на живот, прекомерният стрес, както нездравословните храни с много добавки и емулгатори, подчерта проф. Пенчев.

Вижте повече в прякото включване

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Производител: Очакваме поевтиняване на черешите през следващите 7-10 дни
Производител: Очакваме поевтиняване на черешите през следващите 7-10 дни
Айнтрахт Франкфурт триумфира в Лига Европа
Айнтрахт Франкфурт триумфира в Лига Европа