НОВИНИ

Превозвачи протестираха в цялата страна - къде останаха без автобуси през целия ден

bnt avatar logo
от БНТ
21:27, 18.05.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволството днес не се концентрира само в София - протести имаше в цялата страна. На много места се стигна до блокади на основни пътни артерии и кръстовища. В някои градове хората останаха без автобусен превоз почти цял ден.

Три протеста затрудниха движението в София и страната

От 9.00 часа тази сутрин автобусите в Севлиево спряха да обслужват линиите в града. Без обществен транспорт останаха и над 20 села в общината. Въпреки неудобството обаче повечето от хората подкрепиха протеста на превозвачите.

"Просто ситуацията е нетърпима вече. В момента нищо не се случва, дори на масата на преговорите", заяви Пламен Боевски, превозвач.

До обяд затруднения имаше в междуградските превози и в Пловдив, а това създаде проблеми на десетки пътници.

"Изключително трудно решение - от една страна търсим вариант за решаване на проблемите, но от друга не на гърба и на евентуални трудности на гражданите. В крайна сметка те са данъкоплатци, благодарение на тях ние си получаваме макар и недостатъчните субсидии и компенсации", допълни Веселин Дошков, управител на транспортна фирма.

В Русе фирмите, които обслужват градския и междуселищния транспорт, изпълняваха курсовете си. Превозвачите заявиха, че са солидарни с протестиращите си колеги, но пътуват, за да не затрудняват редовните си пътници.

Десетки автобуси и камиони се включиха в протестно автошествие от 88-ия километър на АМ "Струма" край Благоевград до Симитли и обратно. Повече от три часа движението по международния път за Гърция беше силно затруднено. Благоевград днес също остана без градски транспорт.

"На хората се извинявам, но просто трябва да се пробудим всички, защото това, което правим, го правим за всички. Много малко хора са вече без коли. Може би има хора, които са доволни от цените на горивата", добави Марио Богданов, собственик на фирма за автобусни превози.

Спирането на автобусите обаче създаде хаос по спирките в съседните на Благоевград населени места, където много хора не бяха разбрали, че транспорт днес през деня няма да има.

Транспортният бранш у нас се закани, че протестите и блокадите ще продължат, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Целта е да се развиваме като отбор
Николай Желязков: Целта е да се развиваме като отбор
БНТ ще излъчва всички мачове на националния отбор по футбол до 2026 година
БНТ ще излъчва всички мачове на националния отбор по футбол до 2026 година