НОВИНИ

Превозвачи в цялата страна излязоха на протест (обобщение)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:01, 18.05.2022
Чете се за: 06:57 мин.
Общество
Слушай новината

Три паралелни протеста затрудниха движението в София и страната - на превозвачите, на работещите в градския транспорт и на таксиметровите шофьори. Ключови кръстовища в пиковете часове бяха затворени в София, имаше и блокади на пътища. Всички протестират срещу високите цени на горивата и искат мерки и помощ от държавата.

Служителите в градския транспорт протестираха в столицата

Столичните таксиметрови шофьори протестираха с автошествие

Националният протест на превозвачите е пореден. Протестът в София мина спокойно без блокиране и затрудняване на движението. Напрежение обаче имаше в Бургас, а в Пловдив се оплакаха от пътните полицаи, които ги проверявали тенденциозно и ги бавели. Сигналът се проверява от прокуратурата.

Преговорите между протестиращите превозвачи и правителството продължават. Утре има среща между техни представители и регионалният министър Гроздан Караджов.

СОФИЯ

Рано сутринта камионите на протестиращите превозвачи се събраха на автомагистрала "Тракия" на входа за София в очакване по-късно да тръгнат на протестно шествие. Към 10.30 ч. стана ясно, че в центъра на столицата ще бъдат допуснати само превозвачи без камионите, което породи недоволството им.

"За съжаление, от страна на управляващите отново имаме забрана да извършим нещата, които сме съгласували със СДВР - а именно да направим шествие до четвърти километър и да се върнем обратно, където е разрешено за камиони", каза Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи.

По обяд превозвачите дойдоха с автобуси и се включиха в общия протест пред Министерския съвет, а малко по-късно се отправиха на протестно шествие към Министерство на транспорта и поискаха оставката на министър Николай Събев.

Протестът приключи по-рано от очакваното в София. В късния следобед те направиха протестно шествие, след което се върнаха на работните си места.

БУРГАС

В Бургас превозвачи частично блокираха движението по околовръстната ул. „Крайезерна“, като не допускаха камиони, които не участват в протеста. До напрежение се стигна, след като ТИР на куриерска компания опита да премине през блокадата.

"Снимайте го този господин, той е български провокатор. Въпросният господин, сега говорих с полицията, която охранява протеста, въобще не е спрял. Щял е да сгази полицая", оплака се Тодор Димитров от Сдружение на международните превозвачи.

Протестиращите се обърнаха към транспортния министър Николай Събев, който е бил официален собственик на спедиторската фирма, но миналата година е излязъл от управлението ѝ.

"Г-н министър, така ли ще я караме, само искам да попитам? Вижте колко хора са се събрали тука, елате при нас, очакваме ви, както отидохте при мотористите с мотопед. Вземете си ето този влекач, защо не се качихте вие да го правите, а пращате това момче да се конфронтира с нас. Този отговор искаме всичките, които сме се събрали", каза Димитров.

За да се потуши напрежението камионът на куриерската фирма се включи в демонстрацията, а участниците в нея налепиха по каросерията му протестни лозунги.

ПЛОВДИВ

Тирове и автобуси излязоха на три от основните входно-изходни пътни артерии на Пловдив, без да бъде блокирано движението. Превозвачите поискаха сериозни антикризисни мерки и най-вече намаляване акциза на горивата.

"В много страни вече това вече е направено и работи тази схема. Разчитам, че и тук и при нас ще се случи, за да може не само за българските превозвачи - те ще поевтинеят стоките, ще поевтинеят всички ресурси, които са за икономиката в България", каза Васил Пиронков от Камара на автобусните превозвачи.

Превозвачите се оплакаха, че протестиращи шофьори на камиони са били тенденциозно спирани и проверявани от Пътна Полиция и Автомобилна инспекция.

"На всички входно-изходни артерии на големи градове в страната е пълно с полиция и проверяващи от ДАИ, голяма част от товарните автомобили са проверявани и спирани с цел единствено недопускане до протестни действия и забавянето им", каза Илия Костурски от Съюз на международните превозвачи.

От прокуратурата заявиха, че вече проверяват сигнала на превозвачите.

"В сигнала се сочат, това ми е служебно известно, нарушения от Държавна агенция "Автомобилна инспекция". Сочат се нарушения от МВР, сочат се евентуално извършени длъжностни престъпления. Така че в хода на тази проверка прокурорът ще извърши всичко, което е необходимо по закон, за да установи дали има или няма извършено престъпление", каза главният прокурор Иван Гешев.

Превозвачите заявиха, че ще отстояват позициите си и докато не постигнат необходимите резултати остават в протестна готовност.

"Заявихме и на министър председателя съвсем коректно, защото ние към момента нямаме изпълнено нито едно от нашите искания, а ние имаме морален дълг не само към нашите колеги, а и към всеки български гражданин който подкрепи нашите протести", каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

ВАРНА

Превозвачите във Варна също се включиха в националния протест. Те се събраха основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града.

БЛАГОЕВГРАД

В Благоевград тировете тръгнаха по АМ "Струма", след което с надути клаксони въртяха по двете кръгови. Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли. Засякоха се с товарните на кръговото между главния път и АМ "Струма". Междувременно градския и междуградския автобусен транспорт спря в 9.00 ч., а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода
Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода
МС реши: Настанява украинските бежанци в държавни почивни бази
МС реши: Настанява украинските бежанци в държавни почивни бази