НОВИНИ

43 000 зрелостници се явиха на матурата по български. Повечето писаха есе за "Тежестта на думите"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:35, 18.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Образование
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Малко над 43 000 зрелостници се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература. Съчинението беше върху "Искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов. Повечето дванайсетокласници обаче писаха есе за "Тежестта на думите". В столицата около 9000 ученици успяха да стигнат безпроблемно до училищата сутринта, изпреварвайки протеста.

Зрелостниците писаха по творчеството на Димчо Дебелянов

В 6 без 15 тази сутрин в просветното министерство беше генериран изпитният вариант. За съчинението и есето се падна вариант 13. За първи път тази година за тях се формулират две отделни теми. Зам.-министър Мария Гайдарова каза, че не предвижда проблеми с придвижването на учениците. Така и стана.

Матурата тази година започна половин час по-късно, в 8.30 ч. Сред другите нови моменти, тъй като завършва първият випуск по новите програми, са намаленият брой произведения, увеличеният брой въпроси с отворен отговор и вече 30, а не 23 точки за тройка.

Вижте верните отговори на матурата по Български език и литература

От излизащите ученици разбрахме, че темата за съчинението е била "Споменът - скръб и утеха" върху елегията "Аз искам да те помня все така" на Дебелянов, а за есето - "Тежестта на думите". Оказа се, че огромната част от учениците са писали есе. Други дори не бяха разбрали кой автор се е паднал.

Ясна аргументирана теза искат от министерството за висока оценка на съчинението. Темата за есето пък не е обвързана с литературен текст и няма ограничения при интерпретацията. Още към обяд стана ясно, че има анулирани работи заради преписване от телефон във Варна, Пловдив, Кърджали. И в Самоков, защото не е използван черен химикал.

Вариант 13 се падна за матурата по български език и литература

Резултатите от матурите ще са готови до 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИБА отстрани отборите на Русия и Беларус от турнирите си
ФИБА отстрани отборите на Русия и Беларус от турнирите си
Виландер: Джокович е фаворит за титлата на Ролан Гарос
Виландер: Джокович е фаворит за титлата на Ролан Гарос