Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зрелостниците писаха по творчеството на Димчо Дебелянов

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:30, 18.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
Още
Слушай новината

Над 46 000 зрелостници в цялата страна се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература. В столицата над 9 000 учениците успяха да стигнат безпроблемно до училищата, изпреварвайки протеста. Рано сутринта в просветното министерство беше генерирана изпитна тема номер 13.

"Споменът – скръб и утеха“ - върху тази тема в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Изпитът приключи в 12.30 часа.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаването на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси - 22 точки. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се проведе матура в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.

Вариант 13 се падна за матурата по български език и литература

В 6 без 15 тази сутрин в просветното министерство беше генериран изпитният вариант за матурата по български език и литература измежду близо 6 млн. комбинации. Това се прави вече години наред, за да не изтича информация. За интерпретативното съчинение и есето се падна тема номер 13. От тази година за тях се формулират две отделни теми, а не една както досега. При генерирането обаче бяха обединени. Зам. министър Мария Гайдарова пожела успех на зрелостниците и каза, че нe се притеснява за придвиждането на учениците до училищата.

"Направили сме всичко възможно, в цялата страна сме информирали, проведени са разговори персонални от страна на министъра с кмета на София, не мисля ,че ще има проблеми", каза Гайдарова.

Така и стана. Учениците, които полагат матурата си в столичното 32-ро училище пристигнаха съвсем нормално.

Матурата тази година започва с половин час по-късно, от 8.30 часа. Учениците се допускаха само с личен документ, служебна бележка и черна химикалка. Според Директора на 32-ро училище е нямало проблеми в организацията на изпита, нямали и карантинирани ученици. Но направило впечатление ранното идване на учениците.

Има още нови моменти в матурата днес, защото се явява първият випуск по новите програми. Например изучаваните произведения, които са залегнали в нея вече са 27, а не 97. Увеличени са въпросите със свободен отговор за сметка на тези с избираем. Повишени са точките за получаване на тройка- от 23 на 30. За да няма преписване матурата е на три модула, има и видеонаблюдение. На хванатите да преписват матурата се анулира.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проливни валежи и гръмотевични бури и в следобедните часове
Проливни валежи и гръмотевични бури и в следобедните часове
При избори днес в НС влизат същите партии и новата на Янев, сочи изследване
При избори днес в НС влизат същите партии и новата на Янев, сочи изследване