Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вариант 13 се падна за матурата по български език и литература

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:07, 18.05.2022
8784
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Днес се провежда Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Над 46 000 зрелостници са заявили желание за участие в него. Рано тази сутрин в просветното министерство беше генериран теста сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година обаче за първи път има различни теми за съчинението и есето.

Изпитът започва в 8.30 ч. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч., съобщават от Министерството на образованието и науката.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност, служебна бележка. Пише се само с черен химикал.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Зрелостниците пишат по творчеството на Димчо Дебелянов

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три големи протеста ще затруднят движението в София и страната днес
Три големи протеста ще затруднят движението в София и страната днес
Код жълто за опасно време днес
Код жълто за опасно време днес