НОВИНИ

Вариант 13 се падна за матурата по български език и литература

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:07, 18.05.2022
10399
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Днес се провежда Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Над 46 000 зрелостници са заявили желание за участие в него. Рано тази сутрин в просветното министерство беше генериран теста сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година обаче за първи път има различни теми за съчинението и есето.

Изпитът започва в 8.30 ч. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч., съобщават от Министерството на образованието и науката.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност, служебна бележка. Пише се само с черен химикал.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Зрелостниците пишат по творчеството на Димчо Дебелянов

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три големи протеста ще затруднят движението в София и страната днес
Три големи протеста ще затруднят движението в София и страната днес
Код жълто за опасно време днес
Код жълто за опасно време днес