НОВИНИ

Казусът "Бебе Сара": Ще получи ли акт за раждане детето с две майки

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:42, 17.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Развитие по казуса "Бебе Сара". Тя вече е на две години, но битката на родителите ѝ е да получи български акт за раждане, в който да бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд вчера отмени отказа на общината да издаде този документ.

Сара е на две години и половина и има две майки - българка и британка. Родена е в Испания. Нито една от майките ѝ няма испанско гражданство и детето не може да получи такова. Всъщност към днешна дата все още няма никакво гражданство. Поради тази причина момиченцето не може да напуска Испания.

Тъжна съм, защото моята майка е единственият роднина, който е виждал Сара, когато тя беше по-малка. Моят баща не може да пътува и не я е виждал. Опасявам се, че тя ще порасне, докато той успее да я види за първи път, казва една от майките на детето.

Те не са предполагали, че когато създадат семейството си в ЕС ще станат именно това - заложници и няма да могат да упражняват правото си да пътуват, казва Венета Лимберова - председател на ЛГБТИ организация "Действие".

Очаква се обаче Сара да получи български акт за раждане, а с него и възможност за българско гражданство и правото да пътува.

Административният съд София град излезе с историческо решение, в което казва, че на Сара трябва да и бъде издаден български акт за раждане, в който да бъдат вписани двете и майки, за да може да се удостовери правната връзка между нея и тези две жени, които са нейни родителки, казва Деница Любенова - адвокат.

Венета Лимберова има 12-годишна дъщеря. В акта за раждане фигурира само нейното име, но не и това на другата майка. Според нея децата като нейното могат да имат проблеми с правата си.

Ако родителят, който има права в акта за раждане почине, детето изпада в правна несигурност, как ще докажем правната връзка с другия родител - за сега не може. Колкото по-големи стават децата ни, толкова повече нерешаването на проблема с техните документи влияе негативно, казва Венета.

Една огромна част от българското общество е лишена от права само заради институционализирана и законово закрепена дискриминация, казва Деница Любенова - адвокат.

Решението за бебе Сара излезе малко преди Международния ден за борбата с хомофобията, който се отбелязва днес. Проучване на "Действие" сочи, ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права, защото няма правна регулация на отношенията на еднополовите двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София
КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец