Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Казусът "Бебе Сара": Ще получи ли акт за раждане детето с две майки

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:42, 17.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Развитие по казуса "Бебе Сара". Тя вече е на две години, но битката на родителите ѝ е да получи български акт за раждане, в който да бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд вчера отмени отказа на общината да издаде този документ.

Сара е на две години и половина и има две майки - българка и британка. Родена е в Испания. Нито една от майките ѝ няма испанско гражданство и детето не може да получи такова. Всъщност към днешна дата все още няма никакво гражданство. Поради тази причина момиченцето не може да напуска Испания.

Тъжна съм, защото моята майка е единственият роднина, който е виждал Сара, когато тя беше по-малка. Моят баща не може да пътува и не я е виждал. Опасявам се, че тя ще порасне, докато той успее да я види за първи път, казва една от майките на детето.

Те не са предполагали, че когато създадат семейството си в ЕС ще станат именно това - заложници и няма да могат да упражняват правото си да пътуват, казва Венета Лимберова - председател на ЛГБТИ организация "Действие".

Очаква се обаче Сара да получи български акт за раждане, а с него и възможност за българско гражданство и правото да пътува.

Административният съд София град излезе с историческо решение, в което казва, че на Сара трябва да и бъде издаден български акт за раждане, в който да бъдат вписани двете и майки, за да може да се удостовери правната връзка между нея и тези две жени, които са нейни родителки, казва Деница Любенова - адвокат.

Венета Лимберова има 12-годишна дъщеря. В акта за раждане фигурира само нейното име, но не и това на другата майка. Според нея децата като нейното могат да имат проблеми с правата си.

Ако родителят, който има права в акта за раждане почине, детето изпада в правна несигурност, как ще докажем правната връзка с другия родител - за сега не може. Колкото по-големи стават децата ни, толкова повече нерешаването на проблема с техните документи влияе негативно, казва Венета.

Една огромна част от българското общество е лишена от права само заради институционализирана и законово закрепена дискриминация, казва Деница Любенова - адвокат.

Решението за бебе Сара излезе малко преди Международния ден за борбата с хомофобията, който се отбелязва днес. Проучване на "Действие" сочи, ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права, защото няма правна регулация на отношенията на еднополовите двойки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София
КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец