НОВИНИ

Бъдещето на зелената енергия обсъдиха президентът Радев и премиерът на германската провинция Хамбург

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:28, 17.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Бъдещето на зелената енергия в Евросъюза бе акцент в днешния трети ден от официалната визита на президента Румен Радев в Германия. В Хамбург той посети водещият световен доставчик на мед и се срещна с кмета на града.

Във втория по големина град в Германия, държавният глава се запозна отблизо с производствената дейност в Аурибис, водещ икономически играч и в България с меднодобивния си завод в Пирдоп.

Това е първото и единствено засега в света предприятие, което използва водород за производство на мед като заместител на природния газ. Тук са си поставили за цел да постигнат въглеродна неутралност най-късно до 2050 г. В делегацията на президента бяха и водещи учени и представители на индустрията в България, които от десетилетия работят по внедряването на водорода.

Тази тема бе и сред акцентите в разговора на президента Радев с Петер Ченчер - министър-председател на германската провинция Хамбург и кмет на града.

Двамата разговаряха и по горещите теми от световния дневен ред за войната в Украйна и нуждата от общи европейски действия за диверсификация на газовите доставки

"Германия, както и България, са много зависими от вноса на газ от Русия и това беше тема на днешните ни разговори. Заедно обсъдихме как да бъдат подсигурени двете страни с газ и какви ще са последиците от спирането на вноса на руски газ в момента", каза Петер Ченчер.

"Ние сме изправени пред редици кризи - като се започне от COVID-19 и възстановяването, енергийният шок и руската агресия в Украйна. Можем да ги преодоляваме успешно, само ако заедно развиваме технологии, заедно търсим нови решения и заедно организираме производства. Непосредственият проблем пред нашите две страни е да търсим диверсификация на доставките на газ и на петрол, но в дългосрочен план това не е достатъчно, ние работим и сме изключително удовлетворени от постиженията, които имате в нови технологии за независимост в енергетиката", добави Румен Радев.

Радев и Ченчер отбелязаха и значителния растеж на стокообмена между България и Хамбург

Българската общност тук наброява над 10 000 души, а заедно със съседните северни провинции Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн те са близо 30 000 души. С тях президентът се срещна в Църквата „Св. св. Кирил и Методий".

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на почетния ни консул проф. д-р Герд-Винанд Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец
България победи Испания в първата контрола на волейболистите във Вършец
Коалиционният съвет заседава за антикризисните мерки, ИТН с критики към партньорите
Коалиционният съвет заседава за антикризисните мерки, ИТН с критики към партньорите