Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Деница Сачева, ГЕРБ: Начинът, по който се обявяват мерките, е абсурден

от БНТ
19:38, 17.05.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Това, което чухме до този момент относно антикризисните мерки, е един опит за различните политически партии да получат дивиденти за собствената си партия. Очевидно, че още не са изяснени на коалиционно ниво мерките и не са комуникирани както трябва. В неделя социалният министър обяви еднократна помощ за дете - 50 лв., а днес стана ясно, че няма да има подобна мярка. Има много неясноти около тези мерки и начинът, по който се обявяват, е абсурден. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в „Още от деня“.

„Въпреки че мерките се наричат антиинфлационни, по всичко си личи, че ще бъдат проинфлационни мерки“, заяви тя. Според Сачева с предложението да се увеличат пенсиите с 21.6%, ще се задълбочат неравенствата. Защото една пенсия от 370 лв., ще се вдигне с около 80 лв., а за пенсия около 1400 лв., увеличението ще бъде значително по-голямо.

„Според ГЕРБ, за да се компенсират възрастните хора и пенсиите, е необходимо да се помисли какъв трябва да е пенсионният модел, който ще бъде избран, по какъв начин пенсиите да бъдат индексирани и това да се направи заедно с опозицията. Защото това са парите на всички български граждани, не само на правителството. Този модел трябва да бъде национален, но не само да е в съгласие с опозицията, но да се изпълнява в следващите 5 - 10 години“, смята тя.

Относно хората, които имат непосредствени нужди Сачева коментира:

„Досега трябваше да е разработена социална помощ, която те да могат да получават от 1 юли. Тази социална помощ да бъде през системата за социално подпомагане. А за пенсиите беше по-удачно да се увеличи коефициентът на инфлацията в швейцарското правило и да вървим към увеличаване на размера на индивидуалния коефициент на всеки български гражданин, защото пенсиите трябва да бъдат свързани с приноса“.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем
Превозвачите след срещата в МС: Топката е в ръцете на премиера Кирил Петков
Превозвачите след срещата в МС: Топката е в ръцете на премиера Кирил Петков