НОВИНИ

Битовите потребители също ще получат компенсация заради цената на газа (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 16.05.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството предлага три групи нови мерки за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока и газа. Работодателите обявиха, че ще отменят протеста си на 18 май, но остават в стачна готовност.

Битовите потребители също ще получат компенсация заради увеличената цена на природния газ от месец май. Освен се това се очаква новите мерки да се отразят косвено на домакинствата като доведат до задържане на цените на стоките и услугите, тъй като ще бъдат намалени разходите на фирмите за производство. Работодателите остават в протестна готовност, защото имат съмнение, че предлаганите мерки ще бъдат реализирани.

Правителството одобри три групи от мерки в помощ на бизнеса.

Първата предвижда фирмите да получи по-висока компенсация заради поскъпването на тока. Обратно ще им бъдат върнати 80%, когато електроенергията струва над 200 лева за мегаватчас.

Втората група предвижда бизнес и битът да получат обратно близо 20 лева на мегватчас заради увеличението на природния газ от май.

Тоест, цената през май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април, каза Александър Николов, министър на енергетиката.

Третата група мерки предвижда създаването на дългосрочен механизъм за компенсация на бизнеса, който ще бъде заложен законодателно.

Така че, срещите да не са ежемесечни, а да имаме дългосрочен план, с който всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще му бъдат разходите за енергия, заяви Кирил Петков, министър-председател на България.

Работодателските организации отлагат големия протест на 18 май

Работодателите обявиха, че са доволни от мерките и отлагат протеста си на 18 май, но остават в протестна готовност.

Декларирахме, че остро ще се противопоставим и ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни представителните организации по браншове и на национално равнище със случайни хора, които представляват себе си, каза Васил Велев, АИКБ.

Напоследък по разни управленски столове насядаха хора ,които до вчера обясняваха как на тоя свят няма нищо по яко от протести, протести протести до дупка, това беше еманацията на умност, красивитет и каквото се сетите. Същите тези хора, когато насядаха по тези столове обясняват колко гадно, вредно е протестирането, каза Димитър Манолов, КТ "Подкрепа".

Новите мерки се очаква да се отразят и в задържане на цените на стоките и услугите за бита.

Специално на цената на електрическата енергия и на природния газ, които се отразяват в крайната цена, би трябвало да имаме задържане на цените, сега при горивата не е такъв случая, но искрено се надяваме да се намери и там решение, каза Добри Митрев, БСК.

Правителството все още не е обявило антиинфлационни мерки за най-бедните, но това което се знае, е че се предвижда увеличение на пенсиите от юли с над 20%, подпомагане на бедните семейства и намаляване на цените на горивата през акциза и с допълнителни намаления.

Дора Иванова е безработна от две години и въпреки усилията не може да си намери работа. Мъжът й е на минимална заплата.

То взимаш не повече от 500 лева, което е страшно недостатъчно дори за хората да съберат двата края, да не говорим, ако се грижиш за деца, казва Дора. На ръба сме, идеята ми е да замина за чужбина, защото просто човек не може да оцелява, допълва жената.

Заради ниските доходи Дора и мъжът ѝ засега отлагат раждането на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)
14 мерки на стойност 2 милиарда лева предлагат от "Продължаваме промяната"
14 мерки на стойност 2 милиарда лева предлагат от "Продължаваме промяната"