НОВИНИ

Вкус на детство: Празник на мекицата в село Блъсковци

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 16.05.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В еленското село Блъсковци броят на жителите расте през последните години. Затова и напоследък там кипи бурен обществен и културен живот. В събота хора от близо и далеч се събраха за единствения по рода си празник на... мекицата.

Еленският балкан е притегателно място за много хора, не само заради живописната си природа и забележителности, но и заради кулинарния туризъм и гостоприемството на хората.

Село Блъсковци е едно от малките села, сгушени в Балкана, където хората живеят задружно и заедно се опитват да възродят живота. Сами ремонтирали читалището и църквата си, сформирали самодейни състави и решили да си създадат поводи за празник. Така неслучайно дошла идеята за празник на мекицата.

Ние решихме - защо да не си направим един празник, на която всяка от нас да покаже по какъв начин прави най-хубавите, пухкави, мекички, дори да стават и за следващия ден мекици, казва Катя Цветкова – кметски наместник на село Блъсковци.

Майсторките казват, че тук рано сутрин няма къща, от която да не се носи аромат на мекици и домашно сладко.

Много гости идват, мекицата тя си е от едно време, това е характерно за нашия край. Тук навремето си произвеждаха хората хляба сами, хлябът се печеше един път в седмицата и ако ти направят една-две мекици, това беше лукс, казва Илияна Иванова.

Вкъщи тайната е по-бързичко да стават. С желание като става всичко, няма проблем, казва Ваня Русева.

Когато ги приготвяш за близките си хора, тогава ги приготвяш с много любов, а това е най-голямата тайна. Задължително еленско сладко, шипков мармалад, аз приготвят сама традиционна закуска и децата много обичат мекички, казва Красимира Дичева.

Затова и децата се включиха в приготвянето на мекици.

Празникът на мекицата събра стотици хора от близо и далеч, а местните казват, че с това показват на света, че животът на село никак не е лош и поводи за забавление има винаги.

Репортер: Зорница Илиева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сраженията в Харков: Украинската армия отблъсна руските сили до държавната граница
Сраженията в Харков: Украинската армия отблъсна руските сили до държавната граница
Превозвачите не се отказват от протеста на 18 май
Превозвачите не се отказват от протеста на 18 май