НОВИНИ

Радев след срещите в Германия: Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
16:52, 16.05.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев е на посещение във Федерална Република Германия. Днес държавният ни глава проведе среща със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец „Белвю“ в Берлин. След това Радев разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство.

Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол, обяви пред журналисти президентът, като подчерта, че е удовлетворен от разбирането на немската страна по всички важни позиции за България. Продължава диалогът на най-високо политическо ниво.

По отношение на диверсификацията на газа, ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура с нови договори. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията за вноса на петрол.

Започна срещата на Румен Радев с президента на Германия

Радев отговори на въпрос на БНТ за отношенията ни със Северна Македония.

Когато говорим за общия европейски контекст и за европейските институции, не трябва да допускаме тази тенденция за това, че нашата национална позиция да става заложник на конфликта в Украйна. Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на нетолерантност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности. Затова не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия да намират място в ЕС, защото те ще имат дългосрочни неблагоприятни последици за Съюза. Затова България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми. Да мислим за стабилността на ЕС.

Правителството обяви пакет от антикризисни мерки. Какви са те?

Президентът отговори и на въпрос на БНТ за обявените днес антиинфлационни мерки на правителството.

Отдавна призовавам за отворен, конструктивен диалог, за дългосрочни решения относно енергийната, икономическа и социална криза, за предвидимост за бизнеса и гражданите, така че това е едно дългоочаквано решение. Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата, допълни Радев.

На въпрос за ситуацията в Украйна, президентът заяви:

Трябва да търсим решение за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, понеже всеки ден от тази война е загуба не само за Украйна и Русия, а за цяла Европа. Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решения на НАТО по отношение на Украйна, но там няма императив за предоставяне на оръжие.

Затова не трябва да допускаме користните призиви на някои политици да се опаковат като морален дълг, подчерта президентът.

Призивите за мир намаляват, залогът вече е победа на всяка цена - независимо от пролятата кръв и разрушенията. Вече не се мисли и за жертвите, допълни Радев.

Президентът обясни, че германските инвестиции у нас ще продължат. Положителното е, че от България към Германия започва да идва инженеринг и ноу хау за подобряване на производствените процеси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха тържествата в чест на 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона
Започнаха тържествата в чест на 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона
Зам. генералният секретар на ОИСР пред БНТ: Какво предстои за България по пътя към членството в ОИСР
Зам. генералният секретар на ОИСР пред БНТ: Какво предстои за България по пътя към членството в ОИСР